Øko-mølle til Haundrup
(LANDBRUG FYN) Kristian Andersen, Kragegården i Havndrup, har været i lære i Øko-mølleriet hos Sylva og Bent Hvenegaard i Rynkeby. Fra januar overtager han mølleriet og lægger en ny kurs i sin tilværelse som økologisk landmand.
Kristian Andersen er ottende generation på Kragegården i Haundrup ved Ferritslev. I lige linje er gården gået fra far til søn siden midten af syttenhundredtallet. Så landmandslivet ligger solidt i Kristian Andersens gener.
Kragegården er en smuk gård med længer af kampesten og et stuehus med bindingsværk. Bagved ligger moderne bygninger og vidner om foretagsomhed og livlig aktivitet. Fra januar 2007 føjes en ny aktivitet til, idet der bliver indrettet mølleri og gårdbutik i en af de gamle kampestenslænger.
Kristian Andersen har været økologisk landmand siden 1986 og har som sådan gjort alle op og nedture med.
- Når man vælger at blive økologisk landmand, har man på en eller anden måde prioriteret sit arbejde og sin bedrift på en lidt anden måde, end hvis man er traditionel landmand, siger Kristian Andersen. Alle vil selvfølgelig gerne have et stort udbytte både i avl og indtjening, men man ved godt, at det gives der ikke nogen sikkerhed for i landbruget. Og slet ikke som økologisk landmand.
- Når vi nu må konstatere, at antallet af økologiske landmænd på Fyn falder, og de økologiske arealer på øen bliver mindre. Ja, så skyldes det jo, at vi i en periode har haft vigende afsætning og lavere priser på økologiske produkter. Så det er forståeligt, men også beklageligt, at nogen giver op.
- Da vi gik over til økologi i firserne, havde vi cirka 200 kreaturer, fortæller Kristian Andersen. Spørgsmålet var: Skulle vi øge antallet af kreaturer og gøre driften mere rentabel, eller skulle vi satse på økologisk planteavl. Det blev økologien, der sejrede og blev vor tilværelse i de næste 20 år. Og det dropper man jo ikke fra den ene dag til den anden, selv om afsætningen og priserne falder i en periode.
- Vi valgte så planteavl - korn, frø og grøntsager, siger Kristian Andersen videre. Vi dyrker blandt andet spelt, vårhvede, rug og forskellige grøntsager og flere slags kartofler.
- Vi har på Kragegården i mange år leveret korn til Øko-Mølleriet Hvenegaard i Rynkeby. Og da Bent og Sylva Hvenegaard Lassen efter et langt liv med økologisk landbrug og mølleri besluttede at sælge, og vi fik mulighed for at købe mølleriet, så tog det ikke lang tid at beslutte sig.
Efter at handelen var på plads, og overtagelsestidspunktet blev fastsat til januar 2007, har Kristian Andersen været i lære som møllersvend hos Bent Hvenegaard Lassen.
- Det er bestemt ikke noget, man lærer på en formiddag, siger Kristian Andersen. Det kan være en langstrakt proces, for eksempel at producere den rette hvedemel.
- Vi vil følge Hvenegaards anvisninger og metoder, og fastholde de gamle sorter og kvaliteter, som Øko-Mølleriet er kendt for. Dels fordi der er tale om mel af en høj kvalitet, dels fordi vi naturligvis gerne vil kunne betjene Hvenegaards kunder med de produkter, som de kender og sætter pris på. Så indtil videre videreføres navnet Hvenegaard på melet fra Øko-Mølleriet også efter, at mølleriet er flyttet til Kragegården i Haundrup.
Kragegården er på 75 hektar, og med forpagtninger er det dyrkede areal på omkring 300 hektar. Det laves der ikke meget om på foreløbig, men Kristian Andersen forudser, at han fremover vil komme til at bruge mere tid på mølleriet.
- Vi har stor respekt for Hvenegaards valg af sorter til mølleriet. Hvenegaard har valgt kvalitet frem for udbytte, for det er også et valg, man som økologisk landmand stilles overfor. Jeg er sikker på, at vi fremover skal fokusere meget mere på kvalitet i landbruget og i fødevareproduktionen.
- Forbrugerne efterspørger i stigende grad miljørigtige løsninger. Også når det gælder, hvad de spiser. Det er klart, at det mel, som vi skal producere og sælge, er dyrere end det, der står på den nederste hylde i supermarkedet. Men har man først oplevet og tilberedt og smagt de økologiske produkter, så tror jeg, de fleste hellere vil spare på andre ting, end de vil undvære de økologiske varer.
Inventaret fra mølleriet i Rynkeby flyttes til Haundrup inden nytår. Det får en fremtrædende plads i gårdbutikken, som er ved at blive indrettet i Kragegårdens længe, der ligger ud mod Kirkeløkken i den lille midtfynske landsby.
- Det bliver som hos Hvenegaards. Kværne og håndværk, siger Kristian Andersen. Der bliver produktion fra dag til dag, så kunderne som sædvanlig får nymalet mel. Vi har fået en tilladelse til en gårdbutik og vil formentlig med tiden tilbyde yderligere sorter i mølleriet. Vi har også egne økologiske grøntsager at supplere med, og vi tager nok også andre økologiske varer ind.
- Jeg glæder mig til en tilværelse som møller, og til at møde kunderne i butikken. Vi har et par medarbejdere, som skal passe landbruget. De kommer nok til at se lidt mindre til mig i fremtiden.
TEKST & FOTO: LEIF HANSGAARD