Pløjemesterens sporskifte

(EFFEKTIVT LANDBRUG) 53-årige Hardy Andersen, der genvandt titlen som dansk mester i standardpløjning, kørte med ny Fiskars plov og variabel sporbredde på traktoren.

I sin over 25 år lange pløjekarriere har 53-årige Hardy Andersen fra Holstebro pløjet med såvel Kverneland, Skjold som nu også en Fiskars plov. Ved lørdagens danske mesterskab på gården Redet ved Hjallerup var det ikke alene plovens meget karakteristiske furer, som vakte opsigt. Til lejligheden gjorde den vestjyske pløjemester også brug af en ny opfindelse, som erstattede traktorens tvillingmontering under pløjekonkurrencen.

Med en forlænget hjulaksel og en hydraulisk donkraft kunne Hardy Andersen rykke traktorens venstre baghjul længere ud end forhjulets bane, hvorved jordtrykket dermed var ens under hele pløjningen. Og hvor de øvrige pløjere så måtte afmontere tvillingemonteringen inden slutfuren, satte Hardy Andersen igen Lamborghini traktoren op på donkraften, og med en snuptag igen bragte venstre baghjul ind på dets rette plads.

Måske var det disse tiltag, som indbragte de nødvendige point for, at vestjyden næste år for andet år i træk og for sjette gang kan drage til VM. I hvert fald var det efter lørdagens konkurrence en kendsgerning, at de danske deltagere ved VM i Litauen ligesom i Irland i år hedder Hardy Andersen og Søren Korsgaard.

Hardy Andersen sluttede med 218,25 point foran Flemming Thorsager, Give, der »kun« hentede 215,25 point, fordi han inkasserede flere strafpoints for ikke at have færdiggjort sit pløjearbejde indenfor tidsgrænsen.

Søren Korsgaard, ligeledes fra Holstebro, der sidste år vandt sølv i seniorklassen indenfor vendeplove og var med til VM på afbud, kom til helt tops på Redet med 236,50 point, tæt forfulgt af Søren Svenningsen, Nibe, med 233,25 point på andenpladsen.

Også blandt juniorerne var der hård konkurrence. Endog så tæt, at både Bernd Clemmensen fra Tinglev og Gustav Rabølle fra Langeland fik 187,75 point, og dermed delte førstepladsen.

For arrangørerne LandboUngdom gav det uafgjorte resultat flere problemstillinger. For det første måtte begge navne indgraveres i den store vinderpokal. For det næste skulle der så findes ud af, hvem der får pladsen som den danske repræsentant ved det nordiske juniormesterskab for standardplove i Sverige i 2008. Første melding går på en kommende lodtrækning, men »problemet« er, at begge vindere allerede to gange har deltaget i det nordiske mesterskab, og ifølge reglerne - som nu nærmere granskes af LandboUngdom, inden lodtrækningen sættes i værk - må man kun deltage to gange ved NM.

Vinder i juniorernes vendeplovskonkurrence blev Jens Ploughmann Nielsen, Vesløs.

De lokale arrangører, Vendsyssel LandboUngdom, havde set frem til 1.000-1.500 besøgende. Men kun omkring 800 tilskuere trodsede dagsregnen og overværede i DM-stævnet ved Hjallerup.

Læs også