Fransktalende mejetærskerpiloter

(EFFEKTIVT LANDBRUG) LANG SÆSON: En karavane på fem mejetærskere arbejder sig fra Oklahoma til Saskatchewan.

400 ansøgere til fem job som mejetærskerførere kan Richard Gagnon fra St. Pierre, Manitoba i Canada normalt vælge iblandt. Via sin hjemmeside opslår han stillingerne i den franske del af Canada.

Og det er ikke helt almindelige jobs, der er tale om. De fem piloter skal hver især levere cirka 150 arbejdsdage, enkelte gange lange dage på op til 14 timer. Arbejdet består i at høste godt 16.000 hektar for Richard Gagnons kunder, der er landmænd på ruten fra Oklahoma i USA til Saskatchewan i Canada, en strækning på små 3.000 kilometer.

Oklahoma ligger på højde med Gibraltar ved Middelhavet, mens Saskatchewan nogenlunde har samme breddegrad som Danmark.

- Familiefarmene i Canada har svært ved at skaffe medarbejdere i høsten, men jeg har min helt egen metode. Jeg taler nemlig både fransk og engelsk. Og så kan jeg rekruttere mine folk i den fransktalende del af Canada. Her er der mange unge, der ikke er så skrappe til engelsk og derfor ser en ansættelse hos mig som en god mulighed for at se og opleve USA.

Det er blevet en livsform for Richard Gagnon at bruge halvdelen af arbejdsåret på at mejetærske for sine kunder op gennem de amerikanske stater i Midtvesten. Til formålet har han fem Case IH Axial Flow 2588 maskiner, alle med 30 fods skærebord.

- I de næsten tre måneder, børnene har skoleferie, er vi af sted hele familien og min kone sørger for mad til hele høstholdet. Vi har en lille flok campingvogne med os og nyder at være på farten, fortæller Richard Gagnon.

- Når børnene skal starte i skolen, tager min kone hjem med dem og derefter må jeg da indrømme, at vi spiser lidt mere på restaurant, når dagens arbejde er slut.

Richard Gagnon høster så forskellige afgrøder som hvede, byg, raps, havre, majs, hirse og hør. Han har høstet hos nogle af sine faste kunder i 25 år og har i en årrække i 90-erne været præsident for en sammenslutning af canadiske mejetærsker-maskinstationer (Association of Canadian Costum Harvesters).

Selv råder han over et betydeligt jordtilliggende derhjemme, men kan ikke selv passe sine arealer.

- Jeg køber jord op for de penge, jeg tjener ved at mejetærske. I det område, hvor jeg bor, er der pres på jorden, fordi der er en del husdyrproduktion og derfor krav om tilsvarende arealer til gødningen. Derfor lejer jeg jorden ud til andre, men tror på, at det er en god investering. Jord bliver der jo aldrig mere af på kloden, fastslår han.

Læs også