Hesteskue med nyheder

(LANDBRUG FYN) JUBILÆUM: Der er flere nyheder på programmet, når Brahetrolleborg Hesteskue på lørdag afholdes for 107. gang. Desuden sætter Dansk Oldenborgavls 100 års jubilæum sit præg på skuet.

Hesteskue med nyheder

JUBILÆUM: Der er flere nyheder på programmet, når Brahetrolleborg Hesteskue på lørdag afholdes for 107. gang. Desuden sætter Dansk Oldenborgavls 100 års jubilæum sit præg på skuet.

På lørdag, den 15. juli, afholdes det årlige hesteskue på Brahetrolleborg. Det er 107. gang, det traditionsrige Brahetrolleborg Hesteskue afholdes, og som sædvanlig finder skuet sted på »Danmarks smukkeste dyrskueplads« mellem godsets gamle fredede avlsbygninger og på plænerne foran Brahetrolleborg Slot.

Arrangører af hesteskuet er Brahetrolleborgforeningen (Foreningen til Køre- og Ridehesteavlens Fremme i Fyns Stift) og Dansk Varmblod region 3 Fyn. Traditionen tro består arrangementet af to afdelinger, nemlig selve Brahetrolleborg Hesteskue og Dansk Varmblod region 3’s Følskue.

God tilslutning

Bortset fra, at Dansk Sports Ponyavl (DSP) i modsætning til de sidste to år ikke har nogen afdeling på skuet, er tilmeldingen af heste og føl til selve Brahetrolleborg Hesteskue godt og vel så stor som sidste år, nemlig 44 katalognumre - i alt 46 dyr - mod 42 katalognumre sidste år.

Til skuets Dansk Varmblod afdeling er tilmeldt fem katalognumre mod seks sidste år. Frederiksborg afdelingen er vokset fra 16 sidste år til 20 katalognumre i år. Og Oldenborg afdelingen holder status quo med 19 tilmeldte katalognumre.

Dansk Varmblod region 3’s Følskue er tilmeldt 78 føl - samme høje antal som sidste år, men fordelingen er anderledes. Således er der til den almindelige følbedømmelse tilmeldt 58 føl (sidste år 47) fordelt på 27 hingsteføl og 31 hoppeføl. Til den obligatoriske følbedømmelse, der er et vigtigt led i avlsarbejdet, idet den fortæller om de nye hingstes avlsegenskaber, er tilmeldt 20 føl mod 32 sidste år.

Den obligatoriske følbedømmelse omfatter afkom efter seks hingste.»Topscorer« er sidste års nummer to, Carson Ask, med syv føl, efterfulgt af Show Star med fem og Blue Hors Leredo med tre.

Masser af underholdning

Udover bedømmelser af heste og føl, præsentationer og præmieoverrækkelser byder Brahetrolleborg Hesteskue som sædvanlig på et alsidigt underholdningsprogram.

Tre gange - kl. 11.45, 12.45 og 14.35 - sørger Bjarke Nielsen, Korinth, for at slæbe banen i den store ring med forspand af Fjordheste. Fra kl. 12-14 arrangerer Faaborg Rideklub gratis trækketure for børn på ponyer foran slottet.

Kl. 12.00 er der præsentation af avlsgodkendte hingste. Allan Kirk, Skovsbogård, præsenterer Sportspony hingste, og der er dressuropvisning med Niels Grøndahls Oldenborg hingst, Nando. 12.30 viser Anita Bommelund kørekvadrille med Shetlandsponyer, og der er mønstringskonkurrence på plænen.

Kl. 13.00 viser den 100-års jubilerende Oldenborgforening en flot jubilæumskvadrille. 13.15 vælger unge fra fynske rideklubber »Rytternes Ønskeridehest«, og 13.45 er der hestefodbold ved Faaborg Rideklub.

Kl. 14.15 bliver Brahetrolleborgs ejere, familien Reventlow-Mourier, med Frederiksborg forspand kørt fra slottet til den store ring, hvor familiens særlige udmærkelse »Følfadet«, bliver overrakt.

Friske finaleføl

Som noget nyt er Dansk Varmblod region 3’ følfinale i år flyttet til kl. 14.45, hvilket blandt andet betyder, at føllene kan være mere friske og udhvilede efter formiddagens bedømmelser.

En anden spændende nyhed er, at følfinalen i år er udvidet med en ny kategori, nemlig springbetonede føl. Det betyder, at hele fem føl - to hoppeføl, to hingsteføl og et springbetonet føl - udtages til Dansk Varmblods landsdækkende følfinale på Vilhelmsborg senere på sommeren.

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også