En bakke svinekoteletter kan helt bogstaveligt sagtens koste en bondegård. Det viser en sag med en fynsk landmand, som LandboFyn nu rejser af rent principielle grunde.

Sagen handler om en fynsk svineproducent, der i efteråret 2005 leverede 46 slagtesvin til et privat slagtehus. Det gjorde han i absolut god tro, da besætningen havde styr på salmonellaen og befandt sig på niveau 1. Ikke desto mindre er han nu blevet idømt et erstatningsansvar på godt 120.000 kroner og har desuden mistet afregningen for de 46 slagtesvin, ca. 35.000 kroner.

For da kødet nåede ud i kølediskene, var det salmonellasmittet og gav svære infektioner til en række kunder. Til trods for at der var tale om en ganske almindelig salmonellatype - og ikke for eksempel DT104 - vakte sagen stor medieopmærksomhed. Blandt andet fordi en ældre, svækket dame omkom i forlængelse af infektionen. Efterfølgende gjorde slagtehuset et erstatningsansvar gældende over for landmanden som følge af loven om produktansvar for at få dækket omkostningerne ved tilbagetrækningen af varerne fra butikkerne.

Efter hvad Effektivt Landbrug erfarer, har den pågældende landmand ikke en produktansvarsforsikring og må således bære hele tabet selv. Sagen er dog anket, og for Torben Bang, formand for LandboFyn, rejser sagen en række principielle spørgsmål. Han håber derfor, at også Dansk Landbrug vil gå ind i sagen. LandboFyn har allerede bedt Danish Meat Association om hjælp med udredning af en række tekniske spørgsmål i sagen.

- Sagen bekymrer os meget. Hvor stopper landmandens ansvar egentlig henne? En ting er, hvis landmanden ikke har styr på sine sager. Noget helt andet er, hvis man som landmand på salmonella-niveau 1, og dermed i god tro, kan blive stillet til ansvar, siger han til Effektivt Landbrug.

Torben Bang lægger også vægt på, at erstatningsansvaret ikke stopper ved tilbagetrækningsudgifterne, men principielt også kan dække tab af forsørger ved dødsfald, der føres direkte tilbage til et givent landbrugsprodukt.