Vi kan ikke stoppe vildsvinene

(EFFEKTIVT LANDBRUG) KOMMET FOR AT BLIVE: Vildsvinene i Sydschleswig yngler så hurtigt, at tyske jægere ikke længere kan holde bestanden nede. Danmark må lære at leve med vildsvin, mener vicedirektør i Schleswig-Holstein Jagtforbund.

Vildsvinene kommer - helt sikkert! De yngler i øjeblikket så hurtigt, at de snart tromler hen over de tyske jægere i Sydschleswig med kurs mod Sønderjylland. De kan ikke stoppes.

- Vi ville gerne, men kan simpelthen ikke nå at skyde dem alle. Vi kan ikke forhindre vildsvinene i at krydse grænsen, og jeg tror, at Danmark må lære at leve med vildsvin, siger vicedirektør i Schleswig-Holstein Jagtforbund, Heinz-Dieter Gröning, til Effektivt Landbrug.

Grunden til at det går så stærkt, er det høje antal majsmarker i det nordlige Tyskland. De strækker sig sammenhængende fra Niedersachsen og op til Danmark, og fungerer som vildsvinenes »autobahn«.

- Vildsvinene bevæger sig i majsmarkerne, som giver dem øget energi og mere lyst til at yngle, og markerne er samtidig et godt skjulested. Jægerne kan ikke se dem, og skal derfor bruge meget lang tid på bare at skyde et enkelt vildsvin, fortæller Heinz-Dieter Gröning.

Herhjemme overvejer Danske Svineproducenter (DS) i øjeblikket, om de skal genindføre en præmie til tyske jægere, for hvert vildsvin de skyder. Den ordning hjalp med at holde vildsvinene ude, sidst de krydsede Kielerkanalen i 2002, men denne gang er det ikke nok, mener vicedirektøren:

- En genindførelse af præmien vil gøre det muligt for os at sætte professionelle jægere på opgaven, så vi kan skyde flere vildsvin. Men nok til at stoppe dem, tror jeg ikke, det er, siger Heinz-Dieter Gröning.

Tidligere beregninger har vist, at et udbrud af svinepest i Danmark vil koste dansk eksport mellem to og 3,7 milliarder kroner, hvis der findes fritlevende vildsvin i landet.

Læs også