Fjerkræ kræves indelukket

(Effektivt Landbrug) REAKTION: Der er prompte blevet reageret på fundet af tre fugle med den farlige fugleinfluenza H5N1 i Tyskland. Danske fjerkræbesætninger med over 100 dyr skal under fast tag fra i dag.

Fødevarestyrelsen kræver nu, at udegående fjerkræ skal lukkes ind under fast tag. Reglen - der indtil videre gælder for fjerkræbesætninger over 100 dyr - skyldes fundet af fugleinfluenza i Tyskland.

Bekendtgørelsen træder i kraft fra i dag, men Fødevarestyrelsen også hobbyavlere om straks at lukke deres fjerkræ inde under fast tag.

Samtidig trådte der i går nye overvågningsregler i kraft som en del af den danske handlingsplan mod fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen opfordrer folk, der færdes i naturen, til at kontakte den lokale fødevareregion, hvis man observerer døde eller syge svømmefugle. Der blev i går meldt om døde svaner fra flere områder i Danmark, og Fødevareregion Øst har hidtil fået 200 henvendelser om døde fugle. Disse vil blive samlet ind og sendt til undersøgelse på et laboratorium i Århus.

Fødevareminister Lars Barfoed siger, at myndighederne gør alt, hvad de kan, for at være forberedte, hvis smitten skulle komme til Danmark.

- Danmark har i længere tid forberedt sig på fugleinfluenza. Vi har lavet en handlingsplan med en lang række tiltag, der skal beskytte dansk fjerkræ mod smitte, siger familie- og forbrugsminister Lars Barfoed (K), der dog erkender, at man ikke kan gøre noget mod de vilde fugle, der bringer smitte med sig.

En af de fjerkræavlere, der på længere sigt kan blive ramt af forbuddet, er indehaveren af Funen Breeding i Verninge på Vestfyn, Jørgen Rasmussen, der igennem mange år har opdrættet fjerkræ - både kyllinger, ænder, gæs, kalkuner og vildtfugle - på friland.

- Lige for øjeblikket påvirker fugleinfluenzaen mig ikke, idet jeg ikke har dyr gående ude. Mit skrækscenarie ville være, at det kom i maj, hvor jeg står med 20.000 ællinger på markerne.

Læs også