Vikarordning endelig i fremgang

(Effektivt Landbrug) NYT LIV: Efter ti års stagnation er den negative kurve endelig vendt for landbrugets vikarordninger. Især fordi man finder nye forretningsområder.

Der er blevet pustet nyt liv i landbrugets vikarordninger, som efter ti år med tilbagegang har fået knækket kurven i 2005. Der er stadig tilbagegang for timer med tilskud til sygdomsafløsning, da der er færre mindre ejendomme. Til gengæld er der en stigning i antallet af afløsningstimer, der mere end udligner det tal.

- Vi troede på et tidspunkt, at de store landbrug ikke havde brug for vikarordningerne. Men det er ikke rigtigt. De bliver jo også ramt af sygdom, de skal på ferie, på kursus og har spidsbelastningsperioder. Fordelen ved at afløse på de store landbrug er, at vi ikke behøver instruktionsbesøg. På en bedrift med 500 køer er man jo ikke alene, der er altid en til at sætte afløseren ind i arbejdet, siger formanden for Landsudvalget for Vikarordninger Torben Myrup.

Det helt store vendepunkt for landbrugets vikarordninger er imidlertid sket inden for det område, som man kalder andre aktiviteter, og det skyldes ifølge Poul Gorm Hansen fra Landsudvalget for Vikarservice, at mange Vikarordninger nu har givet tilbud til andre erhverv.

- Så afløserne arbejder både i servicevirksomheder og i mindre håndværksvirksomheder. Det kommer jo landmændene til gode, når virkarordningerne kan opretholde et godt vikarkorps hele året, siger han.

Og det er måske vejen frem, som formanden for udvalget, Torben Myrup, ser det.

- Vi har hidtil været fokuseret på landmandsarbejdet, men det er ikke givet, det er der, vi fortsat skal søge væksten. Det er ikke spor for tidligt at tænke anderledes, siger Torben Myrup.

Et af de steder, hvor man har haft held til at finde nye forretningsområder er hos Himmerlands Vikarservice, hvor Inger Jensen er ledende arbejdsfordeler.

- Hjemmeservice er et område i stor vækst. Vi havde en stigning fra 800 timer i 2004 til 2321 timer i 2005. Vi kommer snart ud til 100 borgere. Vi er godkendt som leverandør af praktisk hjælp i flere kommuner. Det betyder, at vi udfører rengøring, tøjvask og indkøb med tilskud, der også tilbyder rengøring, havearbejde, vedligeholdelsesarbejde, fliselægning og en handymand.

Læs også