Bøder til mælkeproducenter i EU
(Effektivt Landbrug) Igen i år er kvoterne overskredet. Danske, tyske og østrigske mælkeproducenter kan se frem til bøder, men Danmarks overskridelse er foreløbig mindre end sidste år.
Der er regninger på vej til danske mælkeproducenter. Som deres kolleger i Østrig og Tyskland har de overskredet deres tildelte kvoter, hvilket udløser bøder fra EU, skriver Danske Mejeriers Mælkeudvalg på sin hjemmeside.
Danmark har i år begrænset kvoteoverskridelsen til 3,5 millioner kilo (pr. 1. januar) Sidste år lå overskridelsen på 8,5 millioner kilo. Bundlinjen for Danmark bliver således en lille overskridelse, skriver Mejeriforeningen.
Formanden for Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritsen, mener, at det er for tidligt at drage konklusioner om en dansk kvoteoverskridelse allerede nu, da den endelige opgørelse først kommer 1. april.
- Nu har vi fodret med majs af dårlig kvalitet i et par måneder, så det kan godt få ydelsen til at falde, og der er tre måneder til afgørelsen endnu. Derfor synes jeg også, at man skal slå koldt vand i blodet, også på grund af det nye kvotesystem. Vi kan ikke vide, om sælgerne af kvote har brugt den fuldt ud, siger han til Effektivt Landbrug.
Samtidig understreger Peder Mouritsen, at det er en balancegang, da man selvfølgelig gerne vil udnytte landekvoten optimalt.
I Tyskland ser det endnu værre ud, da der var produceret 168 millioner kilo mælk for meget allerede 1. december. Det er 25 millioner kilo mere end i 2004, hvor slutsummen lød på rekordhøje 413 millioner kilo mælk, der skulle betales bøder for.
Ifølge Peder Mouritsen betyder det en hel del for de danske mælkeproducenter, at Tyskland overtræder deres kvote så meget. Sidste år svarede den tyske overtrædelse til omkring 10 procent af Danmarks landekvote.
- Men det er jo i handlen, for mælken er produceret, og det er overskuddet, som skal ud og sælges til billige priser. Det er med til at trykke prisen for den mælk, der er kvote til, siger Peder Mouritsen til Effektivt Landbrug.
Også i Østrig er produktionen vokset af sporet. Mælkeproducenterne skal tilsammen betale for cirka 50 mio. kilo mælk, der er produceret for meget, hvilket svarer til 1,9 procent af den samlede landekvote.
Holland og Irland forventes i lighed med tidligere år at overskride landekvoten. De nuværende indvejninger tyder på kvoteoverskridelser omkring 20 mio. kilo og 10 mio. kilo, hvilket svarer til niveauet i 2004/05.
Som Peder Mouritsen ser det, så er det kun EU’s kasse, der nyder godt af landenes kvoteoverskridelser.
- Bøderne er større end det, som vi får i afregning fra mejeriet, siger han.