RYK i modvind

(LANDBRUG FYN) Repræsentanterne fra RYK svarede på kritik af sidste års kæmpeunderskud og unøjagtig mælkekontrol.

I det første år med den landsdækkende ydelseskontrol og registrering af kvæg måtte RYK-organisationen konstatere et underskud på 10 millioner kroner.

Det var formanden, Erik Jørgensen, Kjellerup, naturligvis den første til at beklage, da han aflagde beretning overfor de fynske kvægfolk ved Fællesudvalget for Kvægs årsmøde i Vissenbjerg i sidste uge.

- Trods modvinden i medierne valgte vi først her ved årets kvægmøder at give forklaringen på underskuddet, som primært skyldes mange opstartsomkostninger. Således har det kostet næsten tre millioner kroner i fratrædelse til medarbejdere som følge af mange forskellige overenskomster i de ikke mindre end 26 kontrolforeninger, som med ét blev samlet. Men driften gav også et minus på tre millioner kroner i 2003/2004, erkendte formanden.

- Vi valgte at opkræve et engangsbeløb på 13 kroner pr. ko til at dække opstarten, og dermed er regningen betalt, og vi kan se fremad.

Erik Jørgensen kunne på det fynske møde således præsentere et anderledes positivt budget for foreløbig ni måneder af indeværende år. Her viser bundlinien et plus på 8,7 millioner kroner.

Det fik dog ikke de fynske tilhørere til at tilbageholde deres kritik.

- Jeg erkender, at jeg var sortseer, da RYK’s første budget så dagens lys, men sagde også, at RYK er fremtiden. Men at budgettet burde være lavet meget bedre, mener jeg stadig, lød det fra Carsten Hedegaard, Måre, ved den efterfølgende debat.

Læs også