Af Bøje Østerlund

Claas-folkene har gjort det før.

Sendt en ny mejetærskermodel ud på markedet og forvirret forbipasserende ved at forsyne den med mærkater af en allerede kendt model. Med det er kun et skalkeskjul. Bag den kendte modelbetegnelse Lexion 580 skjuler der sig i lige præcis fem tilfælde intet mindre end en ny kandidat i mesterskaberne om at være verdens største mejetærsker. Lexion 600 hedder den.

To nye Lexion 600 maskiner høster allerede på livet løs i Tyskland, mens der i hver af landene Frankrig, Storbritannien og Danmark kører en enkel maskine for i praksis at høste de første erfaringer.

Den danske Lexion 600 har gemt sig på Vestlolland hos Landbrugsselskabet I/S, der siden januar 2005 driver godserne Halsted Kloster og Søllestedgaard i et nyoprettet driftsselskab.

Ved er arrangement i tirsdags viste den danske Claas-importør, LMB, for første gang stormejetærskeren frem for fagpresse og forhandlere.

Og stor er den. Forrest et 30 fods Vario skærebord, der nok skal vide at tage fra.

Under demonstrationen på Halsted Kloster Gods’ hvedemarker holdt stormejetærskeren mageligt otte kilometer i timen i det, efter lollandske forhold, kuperede terræn.

Kræfter er der nemlig nok af.

Næsten 600 hestekræfter, hvis det skal være af den slags, konkurrenterne også benytter sig af, lyder det fra Claas folkene.

Motoren er langtfra den eneste ændring på Lexion 600 i forhold til de øvrige to-rotorers maskiner fra Claas, henholdsvis Lexion 570 og Lexion 580.

Langs maskinens højre side bag den nydesignede motorafskærmning gemmer der sig en vandrende støvsuger. Uafbrudt under kørslen vandrer en støvsuger op og ned, frem og tilbage på den store kølers yderside og holder dermed lamellerne rene for støv. Støv og urenheder sendes ned og ud i en åbning under den ribbede skærm, bort fra indsugningsområdet.

Selv efter flere dages kørsel har køleren fuld gennemgang, og ifølge piloten indgår rensning af køleren ikke mere i morgenklargøringen af maskinen.

En ny og forbedret 6,2 kvadratmeter stor soldkasse bliver helt sikkert modtaget med glæde af frøavlerne.

Fire turbineblæsere forsyner det såkaldte jet-stream renseri med masser af luft. Eller meget lidt luft, hvis det er nødvendigt. Blæserhjulenes hastighed kan varieres endnu mere end hos nuværende Lexion-maskiner.

En særlig nyskabelse i jet-stream renseriet er en lang luftudligningskanal, der forhindrer turbulente luftstrømme i den luft, der gennemblæser materialet under den ekstra store faldhøjde fra tilbageløbsplan og ned på soldene.

Fra bunden af soldkassen og op i korntanken transporterer en væsentlig større elevator end på hidtidige modeller materialet op.

Korntanken på den nye stormejetærsker er både større og mere markant end de hidtidige rotormodeller fra Claas.

Som en kæmpemæssig parabol rettet mod himlen aftegner korntanken mejetærskerens profil. Men det er sandt for dyden ikke kosmetik alene.

Korntanken på Lexion 600 rummer 12.000 liter, hvorved en fyldt tank i runde tal supplerer den store maskines egenvægt på 20 ton med yderligere 10 ton.

Ikke sært, at også hjulmonteringen er optimeret. Der er blevet plads til endnu større trækhjul med yderligere ti procent volumen og dermed potentiale for en øget bæreflade.

Optimering af kapaciteten handler ikke alene om skærebordsbredde og størst mulig motor.

Muligheder for at reducere effektforbruget til maskinens enkelte funktioner tæller som rene plusser på kapaciteten. Og her tæller den nye radialfordeler i forbindelse med halmsnitteren.

Avnefordeleren bag soldene fungerer både med og uden halmsnitteren tilkoblet. Ønsker man en effektiv spredning af det snittede materiale ud i det, der svarer til skærebordets fulde arbejdsbreddebredde, sendes både avner og det snittede materiale ind i en nykonstrueret radialfordeler.

Når radialfordeleren arbejder i ni meters bredde har den ifølge Claas-folkene halveret effektforbruget i forhold til tidligere systemer. Og det kan mærkes. Især i frøgræs, hvor der gisnes om en reduktion i effektforbruget på helt op til 75 hestekræfter.

Laserpilot på en Claas mejetærsker er ikke et nyt fænomen. Heller ikke laserpilot styring i begge sider af skærebordet.

For mange Lexion-piloter har laserpiloten på skærebordets højre side været særdeles udsat, når man kører den første omgang langs hegn og ved skovkanter. En praktisk nyskabelse er derfor, at laserenheden på skærebordets højre siden kan klappes ned, så den ikke kan ødelægges af grene og buske.

Nyt er også, at laserenhederne nu sidder på teleskoparme og kan finjusteres i højden.