Østjysk høst i baglås

(Effektivt Landbrug) TOMGANG: Vinterraps truet af regn og hagl. Vinterbyghøsten er knapt nok overstået i det østjyske område, og frøhøsten er meget forsinket og langt fra i hus. Rugen spirer i strået.

- Landmændene ringer ikke mere til landbrugsrådgivningen og beklager deres nød, hvis de er ude af flippen. For det koster at beklage sin nød, selv om de ikke ved deres levende råd, siger planteavlsrådgiver, Tommy Agermose, ved LRØ i Horsens.

Men frustrationerne er der selvfølgelig. Mandag formiddag og lige hjemkommet fra ferie er han på vej ud af døren for at inspicere haglskader øst for Horsens.

Produktchef Anders Poulsen hos DLG Østjylland i Hedensted vil ikke male fanden på væggen endnu, men:

- Vi har kun fået nogle få procent raps hos os indtil nu. Jeg gætter på, at 90 pct. af rapsen i vores område er uhøstet eller ligger på skår. Vi er derhenne, hvor det kan gå ud over kvaliteten, men endnu har jeg ikke set noget, der tyder på dårlig kvalitet. Men tingene hober sig op, så vi venter stadigt på noget rigtigt godt høstvejr. Landmændene er dog ved forbavsende godt mod, siger Anders Poulsen.

Skårene med vinerraps bliver for hver dag presset tættere mod jorden i det østjyske, hvor Baastrup-afdelingen af Hornsyld Købmandsgaard giver samme melding.

- Vi har kun fået 5-7 pct af rapsen ind indtil nu. Vores nabo høster nu, kan jeg se, men jeg kan så også melde, at det nu begynder at regne igen, siger chefen for planteavl ved Hornsyld Købmandsgaard, Peter Jensen, og leder af Baastrup-afdelingen.

Peter Jensen har i sine 40 år i branchen endnu ikke set, at vinterbyggen er høstet så sent som i år.

Naboen Jørgen Lindved høstede søndag sin sidste vinterbyg på 18 pct. vand. Og den var skraldermoden, så det nærmest var umuligt at få spild over rysterne uanset, hvor meget han pressede gennem mejetærskeren.

Derimod er han knapt så begejstret for sine 27 hektar vinterraps, der ligger på skår. Mandag formiddag startede han rapshøsten, men kun for at blive afbrudt en time senere. Men Jørgen Lindved kan allerede observere hvide toppe i skårene; noget der signalerer åbnede skulper.

Vandindholdet var mandag formiddag på 16 pct, og Jørgen Lindved forventer at den våde høst i sig selv vil betyde en meromkostning på 15-16 kr. pr. 100 kilo raps.

Læs også