Hvor langt kører din bil på et ton roer? Sådan vil det måske lyde om føje år, hvis det går som både landmænd, forskere og nu også EU-kommissionen ønsker det.

For godt nok har nogle i kølvandet på EU’s kommende sukkerreform forestillet sig både lukninger af sukkerfabrikker og økonomisk ruin for sukkerroedyrkere. Men fynske landmænd tager handsken op og følger devisen om, at det bedste angreb er forsvar.

- Vi må naturligvis forholde os til reformen, men den kan også anvendes offensivt til nytænkning, siger formanden for De fynske Landboforeninger, Niels Hansen, således til Fyens Stiftstidende.

Han foreslår derfor at tænke alternativt og i stedet bruge sukkerroerne til at producere ethanol, som allerede i dag kan bruges som brændstof eller brændstofsupplement i biler. En ganske almindelig bil kan sagtens køre med op til 10 procent ethanol i benzinen, og da ethanol er CO2-neutralt, vil det ydermere være en fordel for miljøet.

- Jeg ser roerne som et stort aktiv for de fynske landmænd, for de har givet en god indtjening, men derudover har vi sat stor pris på dem i sædskiftet. Vi opfordres til at tænke innovativt, og præcis sukkerroerne er jo energibomber, som det er helt oplagt at udnytte til andre formål, siger Niels Hansen til avisen.

Derfor opfordrer han – som så mange andre før ham – regeringen til at genoverveje deres holdning til biobrændstof – altså at afskaffe afgiften på biobrændsel.

EU-kommisionen ser gerne, at ethanol og andre biobrændstoffer i højere grad bliver brugt, når EU-borgerne starter bilen, og har som mål, at biobrændstoffer i 2005 skal udgøre to procent af brændstofforbruget. Tallet skal stige til 5,75 procent i 2009, men indtil nu er Danmark ikke med på idéen, idet man sammen med Grækenland er de foreløbig eneste lande, som har valgt et såkaldt 0-mål på området.

Og det er ikke kun landbruget der kritiserer den danske holdning på dette område.

Professor Birgitte Ahring fra Danmarks Tekniske Universitet mener, at Danmark af alle lande burde satse på biobrændsel, idet vi har både bioteknologiske virksomheder, frontforskning på området og et landbrug med teknologien i orden.

- Det er forstemmende, at de eneste, der ikke tænker nyt og innovativt er den danske regering, mens energiafgrøder vinder frem alle mulige andre steder, siger professoren til Fyens Stiftstidende.