Unge traktorkøbere

(LANDBRUG FYN) TRAKTORHANDEL:

Vestfyns Efterskole har købt ny traktor. Eleverne forhandlede selv med de forskellige maskinhandlere, og forstanderen kom ikke ind i billedet før til allersidst, da der skulle skrives under - og betales.

Vestfyns Efterskole har købt ny traktor. Eleverne forhandlede selv med de forskellige maskinhandlere, og forstanderen kom ikke ind i billedet før til allersidst, da der skulle skrives under - og betales.

Den lille Vestfyns Efterskole på Nørremarksvej i Tommerup har en mangeårig tradition for at have et »landbrugshold«, hvor nogle af eleverne, som er særligt interesserede i landbrug, står for pasningen af skolens besætning af heste, kødkvæg, grise og får. De har tillige mulighed for at tage traktorkørekort, og i samarbejde med Korinth Landbrugsskole gennemføres noget undervisning som forberedelse til landbrugsuddannelsens Modul 1A.

I samme forbindelse har Vestfyns Efterskole samarbejde med nogle lokale landmænd, hvor eleverne i både teori og praksis kan stifte nærmere bekendtskab med almindelige produktionslandbrug.

- Ud af vore omkring 30 elever er der altid ca. 15, som er med på foder- og traktorhold, fortæller forstander Poul Petersen, Vestfyns Efterskole. Og som regel er der syv-otte af dem, som vil på landbrugsskole, når de er færdige hos os.

Forrige mandag, den 9. maj, fik Vestfyns Efterskole en ny traktor - en John Deere 5720, der afløste skolens tre år gamle Landini Ghibli 80.

Traktoren blev afhentet hos Grønnemose Maskinforretning, Aarup, af forstander Poul Petersen og fire af de fem elever, som havde stået for indkøbet, Jesper Andersen, Stefan Lorentzen, Thomas Berntsen og Kenneth Pedersen (den femte, Daniel Schulz, var hos lægen den dag, red.).

De to elever, der især havde forhandlet med Grønnemose Maskinforretning, Jesper Andersen og Stefan Lorentzen, kørte den nyindregistrerede traktor fra Grønnemose og hjem til Tommerup. Traktoren er i øvrigt indregistreret med hvide plader med rød kant, så den må køre med alt muligt - og også bruges til at tage traktorkørekort.

De fem elever havde på forhånd listet op, hvilke krav og behov en ny traktor skulle opfylde. Derpå havde de fordelt opgaverne, så de hver skulle indhente oplysninger om et eller to af de traktormærker, der forhandles på Fyn.

Eleverne kontaktede en række udvalgte forhandlere, der blev inviteret til at komme med specifikationer og priser, som eleverne kunne sammenligne. Samtidig havde forhandlerne lejlighed til at se den traktor, som skulle tages i bytte.

- Blandt kravene til den nye traktor var, at den skulle have 80-100 hk, og udover at kunne trække en vogn og diverse markredskaber skulle den også kunne bruges til at tage traktorkørekort. Det vil sige, at der var krav til spejle, udsyn, sæde og passagersæde, fortæller Jesper og Stefan.

- Til sidst stod valget mellem Massey Ferguson og John Deere. Og da Grønnemose Maskinforretning ville give noget for den gamle traktor, endte det med at blive en John Deere 5720, der har 83 hk, 4-hjulstræk og 24 gear frem og 24 bak.

Michael Larsen, der er sælger hos Grønnemose Maskinforretning, indrømmer, at han i første omgang lige lurede en gang, da Jesper og Stefan meldte sig som interesserede købere.

- Men, siger han, de to knægte gik meget seriøst til opgaven. De var lydhøre, og de havde sat sig ind i tingene. De fik en gennemgang af de modeller, der kunne have interesse med hensyn til størrelse, udstyr m.m., og det hele havde et fornuftigt forløb - næsten som at handle med en almindelig landmand.

- De prøvede traktoren, jeg lavede et tilbud ud fra deres ønsker, og til sidst blev det hele »pudset af« sammen med forstanderen, som havde den endelige afgørelse - og det økonomiske ansvar.

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også