Roerne står godt på markerne

(Effektivt Landbrug) TREDJE OMGANG: Ukrudtssprøjtningerne i roerne har virket godt. Er der haglskader, skal man holde lidt igen med den tredje sprøjtning.

Ukrudtsbekæmpelsen i roerne er i fuld gang, og de fleste roedyrkere har fået foretaget den anden ukrudtssprøjtning i sidste eller måske allerede i forrige uge. Virkningen ser også ud til at være god.

- Det ser godt ud ude i markerne. Roerne står og ”piver” lidt, fordi det er koldt, men de står pænt, og der er styr på ukrudtet, lyder meldingen fra planteavlskonsulent Helle Bundgaard Elander, LandboFyn i Vissenbjerg.

Sæsonen har dog ikke været helt uden problemer for de fynske roedyrkere.

- I den nordvestlige del af Fyn har roerne fået haglskader, og enkelte marker er blevet angrebet af stankelbenlarver og agersnegle. Det har betydet, at vi i enkelte tilfælde har været ude med sneglegift i roemarkerne. Men det er ikke mange steder, understreger Helle Bundgaard Elander.

Situationen på Fyn svarer nogenlunde til situationen på landsplan. Ifølge Rune Munch-Andersen, seniorkonsulent i den landsdækkende forening Patriotisk Selskab, har de foreløbige ukrudtssprøjtninger virket fint de fleste steder.

- Det er længe siden, jeg har set så rene roemarker, lyder meldingen fra Rune Munch-Andersen, som tilføjer, at ukrudtsbekæmpelsen har virket optimalt, fordi de fleste har fået lidt nedbør oven på sprøjtningerne.

- De fleste af dem, vi rådgiver, bruger Goltix, og det virker utrolig godt, når der efterfølgende kommer lidt nedbør, siger konsulenten, som samtidig peger på, at strategien for den tredje sprøjtning kan være lidt forskellig – alt efter ukrudtet på de enkelte arealer.

- Hvis man har de tre ukrudtsarter hundegræs, raps eller vejpileurt, så skal man ud med sprøjten nu. Dem, der ikke har de værste ukrudtsarter, de kan vente til lige efter pinse med den tredje sprøjtning, siger Rune Munch-Andersen.

Hvis roerne har fået haglskader, lyder konsulentens råd:

- Hører man til dem, der fik hårde haglskader forrige mandag, så skal man vente med den tredje sprøjtning, til roerne er kommet sig igen – det vil sige til efter pinse. Det betyder, at man måske skal køre med en lidt højere dosering, fordi ukrudtet er blevet større.

Læs også