Fik styr på sundheden i sobesætningen
(Landbrug SYD) Efter flere års intenst arbejde med at komme sygdommene Ap2 og PRRS til livs i sin sobesætning, har svineproducent Henrik Nielsen, Horsens, nu igen en sund besætning.
Efter syv år og mange erfaringer rigere kan svineproducent Henrik Nielsen, Horsens, i dag nyde synet af en sund besætning bestående af 570 søer og en årlig produktion af 30 kg smågrise på 15.000. For som hos mange andre svinebesætninger, har Henrik Nielsen døjet med både Ap2 og PRRS, og det var sin sag at komme det til livs. Erfaringer deler han dog gerne ud af, og er således indlægsholder i forbindelse med en kursusdag arrangeret af Jysk Svinerådgivning, der finder sted tirsdag 8. marts kl. 9.30 – 16.00 på Vejen Kongreshotel. Og der er nok at fortælle om, for det krævede både traditionelle og utraditionelle behandlingsformer, før Henrik Nielsen fik styr på sundheden i sin svinebedrift.
Problemerne med Ap2 i Henrik Nielsens svinebesætning startede for syv år siden. For fem år siden besluttede han at etablere et multisite system, hvor smågrisene blev skilt fra i sektioner. - Men det hjalp kun i forbindelse med de første hold. Efterhånden som der kom flere og flere grise på ejendommen, begyndte de at få Ap2 igen, husker Henrik Nielsen. Herefter forsøgte han med vaccinationer med forskellige doser og midler - Men det gav ikke fuld effekt, og der kom udbrud igen. Dernæst forsøgte vi med vaccination op til udbrud, dvs. op til perioder hvor vi plejede at få den men det udskød bare udbruddet.
For halvandet år siden tog Henrik Nielsen en snak med sin dyrlæge om problemet. - Han kom med det forslag, at vi forsøgte at styre smitten, forklarer Henrik Nielsen. Rent praktisk gik det ud på at lukke 3 – 4 uger gamle grise med smitte ud på gangen, hvor de kunne fra tryne-kontakt med de raske. Og det lykkedes at brede smitten, og derved forhindre nye smitteangreb udefra, og dermed styre smitten. - Til gengæld fik vi for stor spredning i grisene med hensyn til tilvækst, ligesom vi fik problemer med salmonella, der måske skyldtes den dårligere hygiejne der opstod med de manglende spalter i gangen, så derfor stoppede vi, siger Henrik Nielsen, der samtidig ikke lægger skjul på, at han frygtede at aftagerne af grisene ikke troede han gjorde noget for at komme sygdommen til livs. Løsningen på problemet har dog tilsyneladende vist sig at være vaccination, som han gik tilbage til for fire måneder siden – dog med et andet vaccinationstidspunkt: - Tre uger efter fravænning vaccineres der med 2 ml porcilis og tre uger senere, altså seks uger efter fravænning, gentages vaccinationen. - Det er dog en dyr vaccination, der koster 10 kr. og fire arbejdstimer pr. 500 grise, men til gengæld har vi ikke haft udbrud siden, forklarer Henrik Nielsen, der begyndte vaccinationen 1. december, og som siden har kunnet konstatere højere tilvækst og lavere dødelighed. Omkring PRRS er problemet løst ved at holde poltene positive smittebærere, så smitten kan styres. Ved at holde dem som passive smittebærere undgås smitte udefra. Smågrisene holdes fri for smitte efter opdeling i multi site. Der er oprettet en buffer sektion til dyr med PRRS-smitte.