Slusehus lige til døren
(LANDBRUG SYD) Vestjysk smågriseproducent og opfinder har sikret gode arbejdsforhold i en flytbar afskærmet konstruktion med hydraulisk betjent udleveringsrampe mellem stald og lastbil.
Svineproducent Hans Juul Jessen, Orten, nordvest for Varde er lidt af en opfinder. Da han sidste år gik i gang med at planlægge byggeriet af en ny svinestald til 7-30 kg’s SPF grise besluttede han sig for, at han ville have en overdækket mobil udleveringsrampe til stalden.
- Når man først har prøvet at drive grise ud i modvind, så ved man hvor svært det er, forklarer Hans Juul Jessen om baggrunden.
Problemet var bare, at svineproducenten samtidigt havde det krav til stalden, at den skulle være så kvadratisk som mulig, så der er færrest mulige skridt at gå i løbet af det daglige arbejde, og der samtidigt optages færrest mulig kvadratmetre til lange drivgange. Løsningen på det blev 10 adskilte sektioner med hver deres dør til omverdenen – altså fem døre på hver side af stalden. Det ville blive forholdsvist dyrt at bygge 10 overdækkede udleveringsramper. Derfor opstod tanken om en flytbar konstruktion, som let kunne flyttes hen til den dør, hvor næste hold grise skulle ind eller ud.
Imidlertid fandtes det ønskede ikke på markedet. Og så må man jo selv til at slå streger på papiret.
- Da jeg så Jema Stålindustris fastmonterede slusehuse og især, hvad de selv skrev om problemet med grise i vind og regn, så vidste jeg, at de allerede havde forstået problemet, og at de ville være til at samarbejde med. Heldigvis var de straks med på ideen om at udvikle et mobilt slusehus, fortæller initiativtageren.
Stalden, der blev til i et samarbejde med Landbrugets Byggerådgivning, som også stod for byggetilsynet, stod færdig i februar. Den transportable rampe, som altså er en prototype, var funktionsdygtigt få dage senere. Skelettet udført af galvaniseret stål og siderne er beklædt med isolerede stålplader. Når huset er forankret til stalden med to kroge på hver sin hydrauliske arm, hviler slusehuset på rammen. Indvendigt i hvert hjørne af konstruktionen sidder der et kraftigt gummihjul, som hydraulisk kan sænkes ned efter samme princip som i kreaturtransportvogne. Når slusehuset står på de fire hjul kan man let spænde en traktor for og trille den de få meter hen til den rigtige stalddør.
Da slusehuset skal bruges på begge sider af stalden har den på hver side en portåbning med gummilameller, som er vandtæt og »90 procent vindtæt«, når transportvognen er bakket til. Portåbningerne er ret høje, idet de er dimensioneret, så også SPF-selskabets toetagers lastbiler kan gå ind i fuld højde.
En lille detalje minimerer risikoen for, at føreren på traktoren med transportvognen eller SPF-chaufføreren bakker utilsigtet langt tilbage. En fotocelle inden i slusehuset er forbundet med en gul og en rød advarselslampe udenfor, som er monteret godt og vel i mandshøjde, så de lyser op i sidespejlet.
Siden ibrugtagningen er den benyttet til at udlevere 3.500 30 kg’s grise, og til at læsse ligeså mange syv kg’s grise ind fra transportvognen.
- Rengøringen er meget let og praktisk talt alt skidtet bliver skyllet ind i stalden. Man kan ikke se noget på jorden omkring stalden, viser Hans Juul Jessen.
Et enkelt problem har det dog taget Hans Juul Jessen og medudviklerne hos Jema Stålindustri, Skanderborg, en del tid at finde en løsning på. Der var nemlig brug for to indbyggede foldeporte, en i hver side. Dels fordi konstruktionen ellers vil stå pivåbent i den side, hvor transportvognen eller lastbilen ikke er bakket til, dels fordi den med to store åbninger ville være ret udsat i blæsevejr.
- Desværre kan det ikke lade sig gøre at få den forsikret sammen med resten af bygningen, da selskabet regner den som løsøre, forklarer griseproducenten.
Hans Juul Jessen og folkene fra Jema Stålindustri ledte henover foråret og forsommeren efter nogle foldeporte, som levede op til deres krav. Det blev Hans Juul Jessen som fandt løsningen. Det skete på Varde Dyrskue, hvor Larsen Porte, Ølgod, udstillede.
Det lokale firma leverede i fredags nogle specielle foldeporte af et fleksibelt nylonmateriale, så huset nu ikke bare er funktionsdygtigt, men også lever op til arbejdsgiverens krav om behagelige arbejdsforhold for sine medarbejdere og SPF-selskabets chauffører.
Og det til nogenlunde samme pris som ti almindelige faststøbte og åbne ramper.