Der er travlt på havnen i Kalundborg, Sjællands største havn når det gælder godsomsætning.

Ikke mindst hos Overgaard Agro, der for et år siden erhvervede Kemiras gødningshaller ved havnen i Kalundborg, hvor 15-20 håndværkere er travlt beskæftiget med at renovere bygningskomplekset. Hallerne, der har stået ubrugte hen i 5-6 år, skal gøres klar til i den igangværende høstperiode at kunne modtage korn fra de østdanske marker.

- I alt bliver her plads til at lagre mellem 25.000 og 30.000 ton korn. Dertil kommer, at vi hele tiden kan udskibe korn herfra, dels direkte i mindre coastere lige udenfor døren og dels ved dybvandskajen nogle hundrede meter herfra, fortæller Stig Andersson, Overgaard Gods.

- En del af kapaciteten vil dog også blive anvendt til at oplagre korn for Nielsen & Smith A/S, som vi har en aftale med om oplægning af korn.

De tidligere gødningshaller er blevet repareret, hvor mange års oplagring af handelsgødning har tæret i betonsøjler, gulve og vægge. Desuden installeres nye transportbånd til fyldning, ligesom et nyindkøbt mobiltørreri skal kunne opfylde behovet for tørring af korn.

Da Effektivt Landbrug i forrige uge besøgte anlægget, var der travlhed for at sikre den endelige godkendelse fra de lokale brandmyndigheder.

- Blandt andet har vi måttet opføre en brandvæg helt til tops i den højeste af hallerne, viser Stig Andersson.

Salgskonsulent Anders Gøricke, der har ansvar for kontakten til landmandskunder på Sjælland og i Sydsverige har sin forklaring på den gode modtagelse, Overgaard Agro har fået i Østdanmark.

- Der er tale om meget små marginaler i den her branche. Kornprisen pr. hektokilo regnes ikke kun i hele kroner, og derfor er der stor anerkendelse af, at vi søger at fastholde en lille og hurtigt reagerende organisation, siger han.

- Når vi har aftalt en pris, kommer der ikke lige pludselig en hel række fradrag og reguleringer, der knapt er til at forstå. Vi har prøvet at forenkle betingelserne og levere en klar afregning, fordi Overgaard jo som et landbrug med planteavl selv kender vilkårene, som de opleves fra marken. Vi kan mærke, at der står respekt om godsets egen planteproduktion, og det er rart, siger Anders Gøricke.

Det sydsvenske marked har været en uventet sidegevinst for Overgaard Agro.

- Vi har mange kunder blandt de større gårde i Skåne og Sydsverige, hvor vi nu er blevet accepteret som en seriøs konkurrent til Svensk Foder og Svenska Lantmännen.

- Man kan sige om de svenske landmænd, at de er meget dygtige og meget ordholdende, men de er ikke købmænd. Længere oppe i Sverige, hvor landbrugene er mindre, prøver vi at motivere flere til at gå sammen om deres kornsalg, således at de kan udbyde større partier og derved opnå bedre priser, forklarer Anders Gøricke.

Også i Polen er Overgaard Agro ved at etablere sit navn i kornhandel. Endnu sker det dog fortrinsvis gennem kontakter til de landbrug, hvor der er danskere involveret i det nye EU-land.

Uanset om det er korn fra de modtagefaciliteter, Overgaard Agro benytter på Møn og Vestlolland eller egne faciliteter i Kalundborg eller på Overgaard Gods, kalkuleres hver eneste transport.

- Egentlig er det jo miljømæssigt grotesk, at det oftest er billigere at transportere kornet med lastvogne mellem landsdelene og brænde en masse diesel af, siger Stig Andersson.

- Men når kornet alligevel skal læsses for at komme fra gården inde i landet og ud til havnen, bliver det tit for dyrt at anvende coastere til for eksempel at flytte kornet herfra og til Ålborg. Derfra skal det jo igen læsses og transporteres ud til kunden. Desuden er der jo også afgifter og omkostninger på havnene, forklarer han.

Udover godsets egne fem lastvognstog kræver aktiviteterne efterhånden, at op til 15-20 lastvogne fra andre vognmænd dagligt er i gang.

Selv om det kun er godt et år siden, at Overgaard Agro blev dannet som egentlig grovvarevirksomhed med kornhandel som det bærende, er godset ikke ny på kornmarkedet.

- Vi kan mærke, at de mange år med kornhandel nu bærer frugt og er blevet accepteret i de store handelshuse og hos internationale mæglere indenfor kornhandel, siger Stig Andersson.

- Det tager tid at bevise sin seriøsitet, og jeg tror ikke, selv om 10 godser slog sig sammen, at de ville få det nemt. Det ved vi jo selv fra de mange år, vi har arbejdet med tingene. Derfor er det dejligt nu at mærke, at de kender os som en seriøs spiller på markedet, lyder det fra godsforvalteren, der nu også kan smykke sig med titlen grovvaredirektør.