Morgenluft for svineproducenterne

(Effektivt Landbrug) - På mellemlangt sigt ser det opløftende ud for dækningsbidraget i svineproduktionen, siger formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen.

Ugens 20 øre i noteringsstigning på svinekød falder – såvel som de forløbne dages regnvejr – på et tørt sted. Afregningsprisen for den bedste klasse er nu 8,90 kroner pr. kilo, kun 10 øre under Danske Slagteriers prognose for svinepriserne i 2. kvartal 2004.

- Man kan jo sige, at morgenluften har indfundet sig, da vi i gennem flere uger har oplevet stigende notering, siger formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen.

- Sammen med restbetalingen er der nu tale om sorte tal for svineproduktionen og det er da glædeligt.

- Sammenlagt har vi gennem de første to kvartaler desværre ligget cirka 50 øre under den prognose, vi udarbejdede i oktober 2003, erkender slagteriformanden.

- Kigger vi lidt fremad, hvor vi for 3. kvartal 2004 forudsagde 8,75 kroner pr. kilo og lidt lavere, nemlig 8,50 kroner pr. kilo i 4. kvartal 2004, er der endda en chance for, at vi kan nå at indhente noget af efterslæbet.

Sin, om end beherskede, optimisme begrunder Bent Claudi Lassen i tre forhold:

- Udbud og efterspørgsel er i en god balance. I det gamle EU falder svineproduktionen med cirka en procent, og i de nye lande måske med 4-5 procent, hvilket sammenlagt kan blive til et par procent. USA har stigende priser, men udvider ikke produktionen, og vore konkurrenter Canada og Brasilien har stagnation. Derfor ser balancen mellem udbud og efterspørgsel fornuftigt ud.

- For det andet er lagrene pænt lave, hvilket også er forudsætningen for at holde prisen oppe. Sidst, men ikke mindst, er valutaudviklingen fornuftig. Pund og yen opfører sig stabilt, og selv om dollaren på godt seks kroner af nogle bedømmes til at være overvurderet, er det ikke alarmerende, konkluderer Bent Claudi Lassen.

- Dybest set handler det jo for landmanden om dækningsbidraget. Vi ved, at høje foderpriser er med til at holde noteringen oppe og modsat at lave foderpriser sænker noteringen.

- Men på det mellemlange sigt i det næste halve år ser det opløftende ud for dækningsbidraget, glæder slagteriformanden sig.

En særlig krusning i markedssituationen for svinekød hersker for tiden i USA, hvor afregningspriserne det seneste år er steget med 34 procent.

Blandt analytikere tilskriver man den kraftigt stigende pris i USA amerikanernes pludselige efterspørgsel efter kød som følge af den såkaldte Atkins-bølge derovre.

- Atkins diæt til de overvægtige amerikanere foreskriver store mængder protein i form af kød, herunder også svinekød, forklarer markedsanalytiker Karsten Flemin, Danske Slagterier.

- Når amerikansk svineproduktion ikke umiddelbart reagerer på efterspørgselsboomet med en stigning, skyldes det at produktionen styres af store selskaber, der reagerer mere langsigtet og strategisk, vurderer han.

Om eksporten til Rusland, der er af cirka samme størrelsesorden som eksporten til USA, er situationen uændret og kører videre indtil 30. september.

- Inden den tid kan vi så håbe, der er fundet en løsning på importsituationen fremadrettet, siger Karsten Flemin.

Læs også