Nøler med nødstrøm

Trods risikoen for større strømudfald er landbruget ikke beredt til at modstå strømmangel. De tekniske muligheder for nødstrøm er tilgængelige.

Tema: Energi og fyring

Af Vagn I. Pertl

Da Sjælland og omliggende øer i Østdanmark sammen med Sydsverige forleden gik i sort som følge af totalt strømsvigt, var der mange, som mest af alt ønskede sig en nødstrømsgenerator.

Men kun få har sikret sig mod strømafbrydelser, noget som vi heldigvis ikke er så vant til i Danmark.

- Siden december-orkanen i 1999 har vi konkret ikke haft forespørgsler på generatorer til jordbruget, siger afdelingsleder Erling Hou Larsen fra Grene Industri Fyn A/S i Ringe. Under navnet Midtfyns Elektro A/S har firmaet gennem tiden medvirket til installering af nødstrømsanlæg.

- De færreste tænker over, hvilke ulemper der er forbundet med at undvære strøm. Med mange husdyr vil det være svært at klare mange timer uden strømforsyning, så et nødstrømsanlæg er nok en overvejelse værd, mener Erling Hou Larsen.

Her hjælper det ikke med stearinlys og tændstikker, lommelygte eller batterier til transistorradioen. Alene en tilstrækkelig nødgenerator giver den fornødne strøm til at få ventilation til husdyrene, den computerstyrede, automatiske foderforsyning, malkeanlægget til køerne samt lys og varme med mere.

- Hidtil har vi været vant til meget stor driftssikkerhed, men de store udfald, som vi for nylig har set flere af, sker ikke kun rundt om i andre verdensdele. Forsyningssikkerheden bør risikovurderes, så jordbrugets organisationer bør måske i større grad påpege over for medlemmerne, at strømforsyningen ikke er usårlig, mener Erling Hou Larsen.

Med undtagelse af kyllingeproducenterne, så skal der tages kontakt med mange landmænd, før det bliver bekræftet, at man har et nødstrømsanlæg. Landbrug Fyn kunne på svineejendommen Tjørntved I/S ved Tullebølle fotografere et stationært anlæg.

Henrik Oldenbjerg kunne oplyse, at anlægget blev sat i drift under december-orkanen i 1999. Til sikkerhed for svineproduktionen betragtes nødstrømsgeneratoren som en helt nødvendig installation, der blev foretaget for mange år siden.

Små generatoranlæg, som er baseret på en plæneklippermotor, kan anvendes til at trække belysning og små cirkulationspumper.

Større nødstrømsanlæg kan være forsynet med en selvstændig motor eller drives med kraftoverføringen fra en traktor. For landbruget anbefales det generelt ikke at bruge anlæg med egen motor, da de er meget dyre, og motoren skal løbende vedligeholdes, så man kan starte den, hvis der vitterligt bliver brug for den.

- I landbruget er det naturligt at satse på den traktordrevne generator, da man som regel råder over den fornødne traktor til trækkraften, mener Erling Hou Larsen

Det er værd at gøre opmærksom på, traktoren skal være forsynet med et motorværn, som standser motoren i tilfælde af smøresvigt eller overophedning.

Erling Hou Larsen forklarer, at der skal ændres ved den elektriske installation, så hovedtavlen bliver modificeret med en omskifter, som kobler nettet fra og generatoren ind.

- Vi henviser normalt til landmandens faste installatør, som foretager det praktiske. Jeg har godt nok autorisation til installationen, men den lokale kender det hele i forvejen og er alligevel den, som normalt tilkaldes.

Det er under alle omstændigheder vigtigt, at tilslutningen udføres korrekt, for at undgå ulykker, hvis den producerede strøm kommer på afveje.

Som lokal leverandør på markedet med adresse i Odense tilbyder Leroy Somer Danmark A/S flere typer generatorer. Såvel modeller klar til ophæng i traktorens trepunktophæng samt anlæg beregnet til stationær installation.

Steen Jørgensen, som er ansvarlig for firmaets salg af generatorer, oplyser, at til de fleste landbrug vil en tilstrækkelig effektfuld, traktordrevet generator kunne anskaffes for omkring 20.000 kroner.

- Vi mærkede den helt store efterspørgsel i december 1999 og de efterfølgende stormfulde måneder, men siden er det klinget meget af, erkender Steen Jørgensen. Når lejligheden byder sig, vil han gerne minde om, at når man først har anskaffet sig en generator, så skal man også huske, at den har godt af at blive vedligeholdt.

- Den skal står tørt og godt, og lad traktormotoren snurre med generatoren, som skal have lov til at blive varm, lyder opfordringen.

Læs også