Mink, mode og maskiner
(LANDBRUG SYD)Der var teknik, skind og mode på pelsdyravlernes store udstilling i Herning. Blandt de mange besøgende var en minkavler fra det sydvestjyske.
Blandt spanier, nordmænd, litauere, islændinge, canadiere, sjællændere og fynboere var der også lokale folk fra det syd- og sønderjyske område at finde i Herning forrige weekend. Stedet var Messecentret, og begivenheden var Landsskindudstillingen, der arrangeres af Dansk Pelsdyravlerforening.
På Landsskindudstillingen var alt at finde for de mennesker, der interesserer sig for pelsdyrbranchen: Skind, fodermaskiner, minkbure, gylleanlæg, edb-systemer, pelse, modeopvisning, rådgivningstilbud, pelsningsmaskiner, fodermidler, arbejdstøj, kolleger fra nær og fjern, øl til ganen og balloner til børnene.
Verner Bundesen fra Roager ved Ribe var en af de mange minkavlere, der havde taget turen til Herning – hele to dage havde han hevet ud af kalenderen for at nå at se alt det, han ville.
Der var ikke færre end tre nyheder på Landsskindudstillingen, som Verner Bundesen var så interesseret i, at det muligvis fører til investeringer. Den ene nyhed er en håndterminal, der hedder FarmPilot. Den gør, at minkavleren kan effektivisere indberetning af data om sine dyr til computeren.
Med håndterminalen scannes dyrets nummer ind på samme måde som prisen på de varer, vi køber i supermarkedet, scannes ind af kassedamen. Det sker lynhurtigt, og der opstår ikke tastefejl. Dernæst indtastes produktionsdata for det pågældende dyr. Efter alle oplysninger for alle dyr er indtastet ud på farmen, læses de direkte fra håndterminalen ind i computerprogrammet.
- Det næste vi går i gang med at investere i bliver en FarmPilot, fordi al den teknik, der gør, at vi kan være mere rationel og effektiv, tager vi til os. Det er også en økonomisk betragtning – skindene koster det samme som for 20 år siden, så vi skal lave dem billigere og lave flere af dem for at tjene tilstrækkeligt i dag. Det kan den nye teknik hjælpe med, vurderer Verner Bundesen.
- Vi har praktiseret individuel fodring i to år nu, så jeg synes, det lyder spændende med det nye system. Det er faktisk en teknisk revolution, for før har det ikke været muligt at praktisere den individuelle fodring automatisk – det skulle gøres manuelt. Desuden giver systemet også mulighed for at overvåge dyrene nøje og derigennem tage problemerne i opløbet, udtaler Verner Bundesen.
Den vestjyske minkavlers byggetanker har ledt ham på sporet af stålbuehaller i stedet for de traditionelle haller med træspær.
- Stålbuehaller vil vinde frem, for rengøringsmæssigt er de meget nemmere at have med at gøre. Der er ikke alle de stolper og lægter til at samle støv, uld og spindelvæv, og det er nemmere at gøre rent, siger Verner Bundesen, der på udstillingen undersøgte mulighederne for at bygge sine kommende nye haller med stålbuer.
Det gælder også Verner Bundesen, som foruden at kigge på de rå skind så på modeshowet, hvor mink- og ræveskind vises som færdige pelsprodukter. Kjoler, hatte, benvarmere, sjal, bluser, nederdele og tasker kan der også laves pelsvarer af foruden jakker og frakker. Verner Bundesen var imponeret.
- Jeg kan lide den måde, de bruger vores skind på. Det var en af de bedste pelsopvisninger, der har været, kommenterer han tilfreds.