Der er efterhånden langt imellem malkekvægbedrifterne på Sjælland. Men blandt de, der er tilbage, findes en kerne af bedrifter, der bevidst har valgt udvikling frem for afvikling.

Effektivt Landbrug følger årets gang på en af disse kvægbedrifter, nemlig Æblehøjgård i Gudmandstrup ved Svinninge mellem Holbæk og Kalundborg.

Når man som besøgende bliver budt på kaffe ved køkkenbordet på Æblehøjgård, står det hurtigt klart, at her har udviklingen ikke stået stille. Anne og Arne Jeppesen fortæller beredvilligt om deres bedrift, og det har i sandhed været én lang udviklingshistorie, siden de startede op i 1969 med 53 hektar jord og 40 køer i en traditionel bindestald.

I de snart 35 år, der er gået, siden de overtog gården efter Arnes forældre, er der købt tre-fire gårde til. I dag er besætningen på 230 SDM køer plus cirka 250 stykker hundyropdræt.

Køerne går i en sengebåsestald, som er indrettet i bestående bygninger. Malkningen foregår i en indvendig 32-pladsers DeLaval malkekarrusel fra efteråret 2001. Markbruget omfatter cirka 225 hektar plus 22 i forpagtning.

- Længe inden naboen ønskede at sælge, havde vi planlagt et glidende generationsskifte, hvor Lars efterhånden skulle tage over, så vi kunne trække os helt tilbage, når jeg aldersmæssigt nåede midten af 60’erne. Tanken var egentlig at bygge en helt ny kostald til 300 køer her på Æblehøjgård, nu da vi allerede har en moderne malkekarrusel, som har kapacitet til 350 køer og kan fungere i en lang årrække fremover, fortæller Arne.

- Men med Lars’ overtagelse af Bøgebjerggård ser det hele pludselig noget anderledes ud. Nu tager vi en dyb indånding og tænker os grundigt om. Under alle omstændigheder vil vi køre de to bedrifter sammen på det rent praktiske plan - der er allerede anlagt en vej imellem. Så må vi se, hvad vi vælger at gøre på lidt længere sigt.

- Det ender jo nok med, at vi slår de to bedrifter sammen. Hvordan vi skal få det hele til at gå op i en højere enhed med sammenlægning og generationsskifte, vil jo også i høj grad afhænge af, hvad der er muligt indenfor de til enhver tid gældende lovgivningsmæssige rammer, føjer han til.

Arnes opfattelse er, at generationsskiftet, der blev påbegyndt for syv år siden, under alle omstændigheder bør foregå over en årrække. Derved kan den økonomiske risiko minimeres, og toppen kan tages af skatten via de løbende afskrivningsmuligheder.

- Jeg husker, hvordan min egen far gik og hjalp til, som han havde lyst til, da vi havde taget over. Sådan drømmer jeg også om, at det kan blive, når Anne og jeg til sin tid slipper tøjlerne, funderer Arne.

Når han og Anne igennem årene har satset meget på at udvikle og udvide bedriften til at have flere ansatte, er det ud fra en betragtning om, at der skal være mulighed for at holde ferie samt for afløsning i weekender og ved sygdom. Lige nu er Anne og Arne på en uges vinterferie. Det eneste, der bekymrer Arne, er, om det fortsat vil være muligt at skaffe tilstrækkeligt kvalificerede medarbejdere, der er computermindede og ansvarsbeviste.

Effektivt Landbrug vil, i lighed med sidste år, følge udviklingen på udvalgte, effektive bedrifter indenfor en række driftsgrene, nemlig malkekvæg, svin, planteavl, mink og maskinstationsdrift.

Vi indleder kvægserien i denne uge med et besøg hos Anne og Arne Jeppesen på deres malkekvægbrug på Æblehøjgård ved Svinninge mellem Holbæk og Kalundborg. Produktionsgrundlaget er 230 SDM køer med fuldt hundyropdræt. Markbruget omfatter i alt knap 250 hektar.

Sammen med Æblehøjgård drives nabogården Bøgebjerggård, der ejes af sønnen Lars Jeppesen. Her er der 145 Jersey køer med fuldt hundyropdræt samt et markbrug på 60 hektar.