Snart lagertillæg på gødning

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Tal fra Landskontoret antyder, at kvælstofbehovet i 2003 bliver gennemsnitligt målt på landsplan.

Den faldende dollarkurs har givet landbruget herhjemme en lavere pris på kunstgødning på det seneste. Overkapacitet i branchen har også trykket priserne.

- Der har været nogle sommerproduktioner til salg, som har sænket prisen, men de er snart brugt op, vurderer direktør Hans Jørgen Hansen, handelsselskabet B2Bagro i Fredericia.

Han råder til at købe ind nu.

- Det er på høje tid. Hvis et parti bliver forsinket på grund af isvinter i Rusland, så stiger prisen, og landmændene må betale, hvad der bliver forlangt. Situationen i Mellemøsten skaber også usikkerhed om priserne, siger Hans Jørgen Hansen.

- Vi kender ikke udviklingen i Mellemøsten, men de fleste har allerede disponeret - både mellemhandlere og landmænd. Den største part af planteavlerne har allerede købt nu, siger han, og tilføjer:

- Internetselskaberne har været med til at præge markedet, med skibsladninger, der bliver solgt direkte fra kajen. Og der er et nedadgående forbrug, fastslår Kristian Utoft.

- Erfaringerne viser, at der kan komme et såkaldt »lagertillæg« på op til et par kroner pr. hektokilo for hver måned, der går, forklarer planteavlskonsulenten.

Landskontoret for Planteavl arbejder på at bestemme sæsonens kvælstofsbehov. Kontorets prognose har betydning for, hvor meget landmændene må gøde, da de har pligt til at justere mængderne i gødningsplanen efter den.

Netop i disse dage udtages 150 jordprøver fordelt over hele Danmark.

Analyseresultaterne fra prøverne sættes ind i en model, hvor der også tages hensyn til klimaet. En beregning alene på nedbørstallene, her inden modellen er fodret med jordprøverne, antyder, at kvælstofbehovet i 2003 bliver gennemsnitligt målt på landsplan.

Det gennemsnit dækker over, at nedbøren på Sjælland og Bornholm har været lidt større end normalt, mens den vestlige del af Jylland har fået mindre.

Landskontorets prognose har betydning for, hvor meget planteavlerne må gødske, da de som bekendt har pligt til, at justere mængderne efter den. Landskontoret for Planteavl forventer at have tallene klar 11. marts.

Læs også