Ny organisation i støbeskeen

Dansk Landbrugs formand, Peter Gæmelke, mener, nej-sigerne vil få langt større indflydelse ved at blive i den nye organisation end ved at danne en ny forening.

»En historisk dag«. Sådan lød det fra talerstolene, da de delegerede i Landboforeningerne og Dansk Familielandbrug besluttede sig for et ja til en ny, stor organisation, Dansk Landbrug – men den bliver ikke alene på markedet.

En ny organisation med næstformand for Horsensegnens Familielandbrug, Henning Nielsen, i spidsen, er gået på banen for at danne en ny forening. Det skal være et alternativ, der henvender sig til både nej-sigere til fusionen og deltidslandmænd, og Henning Nielsen håber, at foreningen vil være på banen allerede 1. januar, når Dansk Landbrug er en realitet.

Henning Nielsen mener, at de små landmænd vil være helt uden indflydelse i Dansk Landbrug, men her er Dansk Landbrugs formand, Peter Gæmelke, helt uenig:

- Hvis de splitter sig op og danner en ny forening, får de ingen indflydelse. Jeg synes i stedet, de skal give den nye organisation en chance og så måske efterfølgende overveje at lave noget nyt, hvis de er uenige. Jeg kan kun opfordre til at stå sammen, lyder rådet fra Peter Gæmelke.

Han ved ikke, hvor stor en opbakning, der er bag en eventuel ny forening, for han mener, at netop nej-sigerne har fået meget omtale op til fusionen.

Han roser til gengæld nej-sigerne for at have ført en flot og god kamp op til delegeretmødet, men:

- Med 69 procent ja er der tale om et meget stort flertal, og man ville underminere demokratiet, hvis ikke man respekterede det. Nej-sigerne havde vel også forventet en opbakning fra ja-siden, hvis fusionen ikke var blevet en realitet, siger Peter Gæmelke, der allerede umiddelbart efter afstemningen overfor Landbrug Syd påpegede, at Dansk Landbrug naturligvis vil tage hensyn til de 31 procent.

Lokalt er der mere tvivl om formanden for Ribe Amts Familielandbrug, Gunnar Schmidt. Under hele forløbet op til delegeretmødet var han kraftig modstander af en fusion, og fra flere sider hives der nu i ham, men i sidste uge sagde han til Landbrug Syd, at han ikke har gjort sin stilling op.

Det sker fredag 13. december i forbindelse med et amtsbestyrelsesmøde, men han lægger ikke skjul på, at han kender til planerne om dannelsen af en ny forening og deltager i mødet i denne uge, men det er ikke afgjort, om han fortsætter i familielandbruget eller flytter over til nej-siger-foreningen.

Læs også