Fusionskritiske fynske familielandbrugere

- Familielandbruget er en helt unik forening. Den er alt for god til at nedlægge. Hvis vi først sidder på bagsmækken hos Landboforeningerne, duer det ikke, lød det blandt andet på Fyns Familielandbrugs generalforsamling.

Det bliver ikke nødvendigvis på Fyn, formanden for Dansk Familielandbrug, Peder Thomsen, skal hente støtte til en eventuel fusion med Landboforeningerne.

I hvert fald ikke, hvis debatten på generalforsamlingen i Fyns Familielandbrug, der blev afholdt fredag på Hotel Nyborg Strand, skal bruges som målestok for, hvor fusionsivrige de fynske familielandbrugere er. Fynboerne er således fusionskritiske.

- Familielandbruget er en helt unik forening. Den er alt for god til at nedlægge. Hvis vi først sidder på bagsmækken hos Landboforeningerne, duer det ikke. Vi er som et frugtbart træ. Kronen er måske ikke så stor. Måske er der enkelte strukturskadede grene, men dette træ har stået i mange storme. Skal vi ikke enes om at lade dette værdifulde træ stå, sagde Peter Olesen, Gelsted, der modtog klapsalver fra generalforsamlingen for ordene.

- Det, du sagde Peter, var faktisk meget rammende, bemærkede formanden i sit svar.

- Samarbejdet med Landboforeningerne har jo været et spørgsmål længe. Men det må kun være et fagligt samarbejde. Familielandbruget er jo meget andet end gødningsregnskaber og sådan noget. Vi har sociale og holdningsmæssige mærkesager i familielandbruget, og der er altså ikke grænser for, hvor uenige vi kan være, sådan som Landboforeningernes formand, Peter Gæmelke siger, understregede Solveig Hansen.

Ib Jensen, Glamsbjerg var enig:

- Nu har vi oplevet, at grovvarefirmaerne har fusioneret så meget - eksempelvis i Sønderjylland - at landmændene handler i Tyskland, fordi det er billigere der.

- Dermed mener jeg, at vi skal være meget, meget sikre på, at vi får noget bedre, før vi laver noget med Landboforeningerne. Og der er ikke de store besparelser at hente, og skal bladene (Landbrugsmagasinet og Landsbladet, red.) lægges sammen, skal vi sikre, at vore holdninger ikke jordes, understregede Ib Jensen.

- I alle udvalg vil de have flertal. Så vi ryger ud på et sidespor. Lad os få et positivt samarbejde. Og lad os beholde vores holdningsfrihed, sagde han.

Der var dog også opbakning til landsformand Peder Thomsens forhandlingsvenlige stil. Blandt andet hos Bent Larsen, Palleshave:

- Jeg troede, du som fynsk formand ville gå positivt ind i forhandlingerne med Landboforeningerne, Niels Chr. Larsen. Det troede jeg du havde givet bestyrelsen i Fyns Familielandbrug håndslag på.

- I øvrigt synes jeg det var en utroligt klodset lancering af Kina-aftalen. Men måske er det hele taktik. Jeg håber, at vi herfra af kan sende et positivt signal – uden at tage stilling til, hvad resultatet så bliver, bemærkede Bent Larsen.

Dertil svarede formand Niels Chr. Larsen:

- Jeg synes egentlig, jeg har prøvet at være positiv. Men min personlige grænse går altså ved fusion Dansk Familielandbrug og Landboforeningerne. Man kan godt diskuterer tingene. Jeg har også lagt vægt på, at det var min personlige holdning, jeg har givet udtryk for. Jeg sidder jo med i forhandlingsudvalget. Men det er vigtigt i en forhandlingssituation, at man har en holdning, og at man ved, hvor langt man vil gå.

- Men jo, der er da ting, der kan ændres på. Jeg er blot ærgerlig over den måde det hele er lanceret på. Jeg synes, det er noget rod, når folk begynder at sætte deres poster på spil, fastslog formanden i sit svar.

- Til daglig samarbejder vi jo om det, vi er enige om. Vi står sammen, når vi har behov for at stå sammen over for myndighederne – eksempelvis Fyns Amt. Vi har fået en positiv dialog med myndighederne, og vi er på vej væk fra den defensive rolle, vi tidligere har haft.

- Jeg tror i øvrigt, at det er rigtigt set, at hvis vi skal samarbejde, så skal vi samarbejde i toppen. Lad os nu se, hvad vi kan finde frem til. Selvfølgelig skal man have sine holdninger. Det har jeg også. Men jeg tror, det er fornuftigt at starte i toppen. Men selvfølgelig kan det blive svært. Når vi ikke engang kan blive enige om at lægge landboforeningerne sammen selv, kan det jo blive svært det her, sagde den fynske landboforeningsformand med smil på læberne.

Læs også