Når godsejer Christian greve Ahlefeldt-Laurvig, Tranekær Gods, på fredag og lørdag inviterer interesserede købere til at aflægge besøg, så er det et led i den aktuelle omstrukturering af godsets drift.

- Med det fremtidige samarbejde om driften med Ravnholt Gods, så er der en række maskiner og redskaber fra land- og skovbruget, som vi ikke længere vil have behov for. Derfor har vi valgt at skille os af med genstandene, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Oprydningsudsalget sker fredag den 24. maj og lørdag den 25. maj fra maskinhuset og lagerhallerne, som tidligere var løsdriftsstaldene til kvægbesætningen på avlsgården Korsebølle, der ligger på Korsebøllevej 6 umiddelbart nord for Tranekær.

Ud over de mange funktionelle, landbrugsmæssige redskaber og tilbehør vil de formentlig mange besøgende også blive tilbudt andre gemte - men ikke glemte - ting og sager.

En kane fra 1800-tallet, der også blev benyttet i sidste århundrede, er blandt de mere kuriøse ting, og der vil også være enkelte møbler, skabe og ovne, hvoraf flere har været benyttet på slottet eller stået på en af avlsgårdene.

Maskinhandleren har tidligere afviklet lignende salg fra andre godser og har erfaring med, at det er en effektiv måde at komme til bunds i det materiel, som ikke fremover udnyttes på stederne.

- Vi vil sætte prismarkerede sedler på hver effekt, og så kan den potentielle køber afrive mærket og betale ved kasse 1 og betragte købet som afsluttet, forklarer Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Christian Ahlefeldt-Laurvig erkender, at det er en drastisk beslutning, men den kan ikke være mere enkel i sin gennemførelse.

- Jeg mener også, at foruden det realistiske ved at få ryddet fysisk op, så er det tillige mentalt en relevant del i omstillingsprocessen. Tilbage i tiden har der været afholdt auktioner af generationerne før mig.

Det er nu ikke nær alle effekter, der fylder lige meget. Fra to smedeværksteder er der blandt andet stillet lejer, kileremme, hydraulikslanger, elmotorer frem til salget. Håndredskaber er efter udbuddet at dømme heller ikke, hvad der bruges mest i markdriften længere.

Fra skovdriften er der medtaget en række skovredskaber: Tomands skovsave, kævlebøjler og -tænger, afbarkere, plantespader, buskryddere og et pælebor. En juletræsnetmaskine og en 2-rækket plantemaskine er ligeledes til salg.

Desuden er der fra traktorbestanden en gammel og agtværdig 4-hjulstrukket Deutz 8005 samt en MF 165. Bilmæssigt indgår en VW varevogn med mandskabskabine i salgsopstillingen.

Eksempler på landbrugsredskaberne er en 6-furet Kverneland vendeplov, to 6-furede variable Kverneland plove, 12 meter Fraugde Futura såbedsharve, 10 meter granatharve, Kongskilde stubharver, tallerkenharve, en liftophængt gødningsspreder samt flere Vestas kornvogne og andre vogne.

- Vores hidtidige driftsleder fratræder i juni, og mandskabet vil afholde ferie inden høst, hvorefter det fremover vil være Henrik Severin, Ravnholt Gods, som forestår driftsledelsen, med mig som den daglige leder, forklarer Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Han har nu indrettet det nye godskontor i tilknytning til boligen på Ladegården, og det tidligere godskontor er sat til leje. Endnu har der ikke været henvendelse, men det har der derimod på leje af selve slottet. Den udviste interesse har dog ikke medført indgåede aftaler, oplyser Christian greve Ahlefeldt-Laurvig.