Efter at maskinrådgivningen sidste år blev udskilt fra det hidtidige Bygnings- og Maskinkontoret for Sydjylland og Fyn og lagt ud til de enkelte landbocentre – med »back up« fra Landbrugets Rådgivningscenter i Skejby – er byggerådgivningen for landbruget i Fyns, Vejle og Ribe amter nu blevet etableret i en ny struktur.

Det nye »Landbrugets ByggeRådgivning« har fortsat kontorer på landbocentrene i Vejle og Varde, men i den nye struktur indgår tillige et tæt samarbejde med 10 landbocentre rundt omkring i området.

Organisatorisk skal Landbrugets ByggeRådgivning fremover ledes af en bestyrelse, hvortil de tilknyttede organisationer, som tilsammen tæller 11-12.000 medlemmer, på forårets generalforsamlinger skal udpege hver et medlem. Indtil da fungerer den hidtidige bestyrelse med Jørgen Elkjær, Nr. Søby, som formand og Knud Erik Jeppesen, Jelling, som næstformand.

- Med den nye struktur er vi i realiteten landsdækkende, men samtidig skal vi ud og være mere kendt i vort lokalområde, understreger chefkonsulent Jørgen Poulsen.

Ejerkredsen bag Landbrugets ByggeRådgivning består i dag af: Kolding Herreds Landboforening, Vejle Amts Familielandbrug, Sydvestjysk Landbrugsforening, Midtjysk Rådgivningscenter, Landbogården Brørup, Agrogården Ringe, Patriotisk Selskab, Landbrugsrådgivningen NordVestfyn, LRØ Horsens og Ribe Amts Familielandbrug, som alle har sagt ja til at indgå i samarbejdet.

Desuden er der forhandlinger i gang med Fyns Familielandbrug, hvis mulige tilslutning til det tværregionale rådgivningssamarbejde endnu ikke er afklaret.

- I forbindelse med en VVM-screening kan vi samle trådene, før ansøgningen kommer ind til amtet. Vi kan udarbejde licitationsmateriale, indhente tilbud og lave kontrakter. Vi kan stå for byggestyring og tilsyn, og vi kan være med til afleveringen af det færdige byggeri.

- Vi kan kort sagt vælges til og fra, som landmanden selv ønsker det. Det er bygherren – landmanden - der bestemmer, hvor langt han vil have os med i projektet. Vores erfaring er dog, at det er bedst at have rådgivningen med fra start til slut, fremhæver Jørgen Poulsen.

- En vigtig ting, som der heldigvis er en voksende interesse for, er det arkitektoniske. Tingene skal kort og godt passe sammen - både med hensyn til udseende, og når det gælder logistik. I den sammenhæng er indengårds mekanisering en vigtig faktor, ligesom der også kan være penge at spare ved et energitjek – for eksempel på olieforbruget.

- Vi gennemgår også forsikringer for landmanden, så vi sikrer, at han har den rigtige forsikringssammensætning og til de rigtige priser. Ved at være med »på sidelinien« hele tiden kan vi være med til at forebygge forkerte forsikringssammensætninger og deraf følgende mulige tvistigheder i forbindelse med skadeopgørelser.

- Det er vigtigt, at tingene vedligeholdes og føres up to date. Det giver også en større glæde i det daglige, understreger Jørgen Poulsen. Vedligeholdelse er som regel billigere end at vente, til bygningerne forfalder, for så bliver det dyrt. Jeg forestiller mig, at vi eventuelt sammen med landmanden laver en plan på de forskellige områder, der skal tjekkes og vedligeholdes. For eksempel med et tjek og opfølgning hvert tredje år.

Chefkonsulenten peger i øvrigt på, at der som regel er gode penge at hente ved at bruge rådgivningen. Omkostningen er normalt en procentsats af de samlede omkostninger ved projektet – alt efter hvilken aftale der laves. Og der indgås en rådgiverkontrakt i hvert enkelt tilfælde.

For råhusentreprisen valgtes et tilbud på 5,4 millioner kroner, hvilket var en besparelse på ca. 2,1 million eller 28,3 procent i forhold til det dyreste tilbud. På tømrerentreprisen til 3,2 millioner kroner sparedes 600.000 kroner, svarende til 18,6 procent, i forhold til det dyreste tilbud.

- Med besparelser i den størrelsesorden ved at udbyde byggeriet i licitation frem for bare at bestille det hos en enkelt entreprenør, gør det ikke så meget, at landmanden måske har brugt 50-100.000 kroner på rådgivning - for at sikre den rigtige totale pris, kvalitet og byggeri til tiden, fremhæver chefen for Landbrugets ByggeRådgivning

Samtidig med den nye struktur, det nye navn og et nyt logo vil Landbrugets ByggeRådgivning i Vejle og Varde fremover have et nyt, fælles telefonnummer: 8226 8226.

Fra slutningen af januar vil Landbrugets ByggeRådgivning tillige have fælles e-mail adresse: post@landbyg.dk, ligesom der vil blive etableret en ny hjemmeside: www.landbyg.dk, der kan informere og inspirere til godt byggeri. Kontorernes fax-numre er: Vejle: 7572 2343 og Varde: 7522 0069.