Bejlere til gældfri grovvareforening

(LANDBRUG SYD) Peter Jessen har efter mere end 40 år meddelt, at han stopper senest 1. maj. Både opkøbere blandt de konkurrerende grovvareselskaber og ansøgere til stillingen som forretningsfører står på spring.

- En ung mand kan ikke overtage en biks som den her.

Sådan sagde uddeler Peter Jessen i Vejrup Andels Grovvareforening (VAG) til Landbrug SYD for to år siden.

Da havde han netop meldt ud til bestyrelsen, at hvis den gik i fusionstanker, så blev det uden ham. Peter Jessen erkendte dengang i samme åndedrag, at findes der ikke en afløser, bliver det nødvendigt for VAG at gå sammen med andre grovvareselskaber. Da udtalelsen faldt var Peter Jessen 66 år. Nu - to år senere - står han stadig i spidsen for en af landets mindste korn- og foderstofvirksomheder – ved Esbjerg.

- Jeg synes ikke det ville være fair, at en ny mand skulle begynde lige op til en høst, hvor der i forvejen er så mange ekstra detaljer, man skal være opmærksom på, forklarer Peter Jessen, da vi fangede ham ved indvejningen i sidste uge.

Her er det uddeleren selv, der tager i mod. Dels vil han vide, hvad der kommer ind, dels kan han på den måde benytte tiden mellem læssene til selv at regne vejesedlerne sammen, så tallene kan føres i lagerbogen i samme minut, indvejningen lukker om aftenen. Uddeleren forventer i øvrigt, at der mangler mindre end 10 procent af høsten på egnen, når dette læses.

Og så er det, at Peter Jessens to år gamle bemærkning bliver aktuel.

Dermed har han også meldt ud, hvordan han gerne ser, det går for den selvstændige forening.

- En fusion kan man altid nå. Det vil være bedre at give en ny mand chancen til at bevise, hvad han kan, gerne over tre år. Så må bestyrelsen se på det til den tid. Måske bestemmer bestyrelsen sig så for at se tiden an i endnu tre år, eller også bestemmer den sig for en fusion, og så har den i det mindste selv været med til at finde afdelingslederen, lyder overvejelserne fra Peter Jessen.

Og måske går det netop sådan. I hvert fald har et par interesserede ansøgere allerede meldt sig, og hvis bestyrelsen finder den rette, bliver der tale om en overgangsperiode, så Peter Jessen får nogle måneder til at dele ud af sine mere end 40 års erfaringer som forretningsfører for Vejrup Andels Grovvareforening.

VAG havde sidste år en omsætning på 23 millioner kroner mod 25,9 året før. Det skal dog ses på baggrund af, at salget af maltbyggen fra sidste års høst blev udskudt til indeværende regnskabsår, der begyndte 1. maj. Samtidigt er forhandlingen af roeaffald droppet.

Overskuddet blev på 753.000 kroner mod 560.500 året før. Der udbetales en dividende til medlemmerne på fem procent. Der var genvalg til alle. Bestyrelsen er endnu ikke konstitueret.

Læs også