Høsten hurtigt i hus
(LANDBRUG FYN) Når ugen er omme, er kornhøsten færdig. Kvaliteten er fin, udbytterne gode og priserne opadgående. Konklusion af rundspørge til de fynske grovvarechefer: Vækst- og høstforholdene har været nærmest perfekte.
Mejetærskerne er i fuld gang med at »tygge« sig igennem de fynske hvedemarker. Og det går stærkt. Når ugen er omme, vil kornhøsten efter alt at dømme være i hus. Det er ikke så tidligt som i tørkeåret 1992. Til gengæld er udbytterne og kvaliteten bedre.
Da Landbrug Fyn i torsdags talte med direktør Lars Thorø, FAF, lød den aktuelle høstmelding:
- Dem, der er færdige med vårbyggen, og det gælder 90 procent, er gået i gang med hveden, og der er ingen tvivl om, at samtlige fynske mejetærskere vil køre for fulde omdrejninger i weekenden. Hvis vejret holder, vil 90 procent af hveden være høstet, når vi når frem til onsdag.
Også direktør Bent Juul Jørgensen, SAB i Skamby, direktør Peter Rasmussen, Carl Rasmussen & Hempler A/S, og direktør Michael Lorentzen, ØA Fyn A/S, kunne torsdag i sidste uge melde om et fremskredent høstarbejde, der naturligvis skyldes de ideelle og nærmest knastørre vejrforhold.
- Vårbyghøsten er langt fremme. Der mangler kun 20 procent. Hvedehøsten er lige startet, men på mandag (i dag, red.) vil tingene se meget anderledes ud, lød det fra Bent Juul Jørgensen, der dog som et lille kuriosum undrede sig over at have fået noget hvede ind, som skulle tørres, fordi det ikke var helt modent på høsttidspunktet.
Det problem har ØA Fyn ikke oplevet.
- Alt det korn, vi får ind, er knastørt. Vi har ikke set korn med over 14 procent vand, lød meldingen fra Michael Lorentzen.
Og trods den aktuelle hedebølge forudser direktør Peter Rasmussen fra Carl Rasmussen & Hempler ikke udbytte- eller kvalitetsmæssige problemer.
- Aksene kan ikke nå at »brænde af«. Kvaliteten er sikret med det skiftende klima i slutfasen af vækstsæsonen.
Peter Rasmussen har kun hørt tilfredshed med vinterbyggen og at avlerne har været ovenud tilfreds med vinterrapsen i år. Høsten i vårbyggen er også pæn, om end der har været blandede udbytteresultater fra sted til sted.
- Vinterbyggen har givet godt, og folk er tilfredse med vårbyggen. Hveden ser også fornuftigt ud. Der er ikke topudbytter i noget af det, men det er gode middeludbytter med tendens til et plus, lyder det fra Michael Lorentzen.
Ifølge Lars Thorø har vinterbyggen udbyttemæssigt ligget på det jævne. Vårbyggen har givet over et normalår og væsentligt over sidste års resultat. Når det gælder vinterraps og græsfrø, lyder karakteren fra FAF-direktøren: Meget flot!
- Hveden er på niveau med sidste år, som var et udmærket hvedeår. Og vi kan håbe – trods en hurtig afmodning – at den giver en smule mere end sidste år. Det ser sådan ud, men vi har kun fået få udbytter ind endnu, sagde Lars Thorø i torsdags.
- Hveden, vi har fået ind, ligger ikke på niveau med sidste år og heller ikke på niveau med det, vi havde forventet. Det skuffer lidt, og det kan vi også mærke på landmændene. Årsagen er skrumpne kerner. Varmen har gjort sin indflydelse, siger Bent Juul Jørgensen, der til gengæld har de store ord fremme om byggen.
- Vinterbyggen har givet fantastisk godt. Flotte udbytter, og store flotte kerner. Meget fin vare. Udbytterne i vårbyggen har været fantastiske og med store flotte kerner. Så også en rigtig god vårbyghøst, melder SAB-direktøren.
- Maltbyggen har en sjælden flot kvalitet i år, konstaterer Lars Thorø. Både når vi snakker protein og sortering – kernerne er ens, store og flotte, men også noget, som malterne vægter meget, nemlig farven på kornet. Den er flot og gylden.
Når det gælder proteintallet for maltbyggen, der helst skal ligge mellem 10 og 11, melder ingen grovvarefolk om problemer. Derimod varierer proteinindholdet i hveden ifølge Michael Lorentzen fra lokalitet til lokalitet.
- På Sydfyn og Langeland, nævner han, er der generelt god protein i hveden, men ellers ligger proteinprocenterne fra 9,5 til 10,5 – altså forholdsvist lavt. Derimod er der ingen problemer med faldtallene i øjeblikket. De er fine over hele linien.
Faldtallet for rug skal helst ligge over 120 og for brødhvede over 275. Og det skulle der ikke blive problemer med at overholde.
- De første faldtal for hveden har ligget højt, og hvis vi ikke får noget dunkelt vejr – det vil sige meget fugtig varme – så vil faldtallene også holde hjem, vurderer Lars Thorø, som oplyser, at rugen har ligget over 200 og hveden i omegnen af 300 i faldtal.
Også Bent Juul Jørgensen melder om flotte faldtal i både rug og hvede. Og proteintallet i maltbyggen er helt, som det skal være.
Samme vurdering kommer fra Peter Rasmussen.
- Proteingennemsnittet i maltbyggen ligger på 10,5 procent, og vi oplever ingen problemer med faldtallet i rug.
stor.
Den lavere kornhøst i Europa vil dog ikke udløse nogen katastrofe, vurderer Lars Thorø:
- Vi kommer ikke til at mangle korn. Der er en overgangsbeholdning – altså et ekstralager - af korn i Europa på 35-40 millioner tons. Så hvis der skulle blive fem millioner tons mindre i år, er det ikke sådan, at markedet bryder sammen.
- Nogle handelshuse, fortsætter Lars Thorø, vil forsøge at spekulere prisen op. Spørgsmålet er så, hvorvidt det vil gå set i relation til EU’s politiske intentioner om prisudviklingen på korn. Den vil de jo gerne styre med hård hånd.
Prisniveauet på hvede er dog højere end sidste år. Cirka 10 procent eller 5-6-7 kroner mere per tønde hvede end i fjor, vurderer Peter Rasmussen fra Carl Rasmussen & Hempler.
- Hvedeprisen er steget lige siden, vi begyndte at sælge foder. Derfor har vi reguleret foderprisen én gang. Og jeg vil ikke afvise, at vi skal regulere den en gang til, lyder det fra Bent Juul Jørgensen, SAB.
Han tror dog heller ikke, at hvedeprisen bare får lov at eksplodere. Derfor mener han heller ikke, at det nødvendigvis er en fordel for landmændene at lagre deres korn og vente på højere priser.
- Hvis det var mit korn, ville jeg sælge det nu, hvor man er sikker på en merpris i forhold til det kalkulerede. Man ved, hvad man har i dag, men man ved ikke, hvordan det ser ud i morgen. Hvis jeg skulle holde på en afgrøde, skulle det være maltbyggen. Det kan der være en ide i, mener SAB-direktøren.
- For maltbyggens vedkommende kniber det med interessen blandt opkøberne. Alligevel er prisen bedre end på samme stadie af høsten som sidste år, tilføjer Peter Rasmussen og nævner en pris på 85 kroner pr. 100 kg mod sidste års 80 kroner.
- Jeg tror ikke, jorden er mere tør, end at landmændene kan få pløjet til vinterrapsen. Og så kan vi håbe, at der kommer lidt regn, inden vinterhveden skal sås. Der bliver også tid til at rense såsæden op, hvor vi andre år næsten har skullet sende det ud som såsæd, inden vi fik det ind som råvare, siger Lars Thorø.
Også Bent Juul Jørgensen og Michael Lorentzen peger på, at den tidlige høst giver landmændene mulighed for at få sået rettidigt. Bent Juul Jørgensen peger samtidig på en anden positiv effekt af den gode kornkvalitet, som grovvarefirmaerne i øjeblikket får ind.
- Det flotte korn, vi får ind, giver et godt udsædsmateriale, siger SAB-direktøren.
Og dermed er der lagt en positiv grund for næste års høst.