Og der blev skrubbet

Kartoflen blev fejret på den nationale kartoffeldag – også kendt som Valdemarsdag – med udlevering af nyopgravede kartofler til kommunens ældre og salg af de nye knolde til byens borgere. Kartoflerne var dog så populære, at der slet ikke var nok til alle interesserede.

Valdemarsdag var en god dag for kartoflerne, da Grindsted Kommunes Kartoffellaug fejrede »National Kartoffeldag«. Succesen var dog næsten for stor, idet kartoffellauget løb tør for de nyopgravede knolde alt for tidlig i forløbet.

Kartoffeldagen startede med, at der tidligt om morgenen blev taget kartofler op i marken hos kartoffelavler Svend Jensen ved Varde. De blev derefter kørt til Grindsted Kartoffelcentral (G Kartofler), hvor omkring 15 morgenfriske medlemmer af kartoffellauget ventede spændt på, at dagens øvrige aktiviteter kom i gang.

Første punkt på dagsordenen var at spise en rugbrødsmad med et stykke ny kartoffel med sild, ledsaget af snaps. Efter denne styrkende morgenmad blev kartoffellaugets medlemmer sendt ud med forsyninger af nye kartofler, snaps, sild, smør og persille til syv ældrecentre i Grindsted Kommune.

Seniorerne på ældrecentrene fik lov til at deltage i skrubningen af de nye kartofler, før kartoflerne blev serveret til deres middagsmad.

Laugsprotektor og borgmester Poul Køppen havde selv købt fem pund og stillet dem af vejen, mens han arbejdede med at fylde kartoflerne i poser - men også hans kartofler blev solgt i kampens hede.

Det ser altså ud til, at kartoflen har mange tilhængere i området, og det er lauget godt tilfreds med. Laugsbrødrene var dog kede af at måtte skuffe så mange af de fremmødte - ikke mindst børnene, der skulle have set, hvordan »rigtige« nye kartofler skrubbes rene.

Læs også