Rådgivning er mere end faglig viden
Chefkonsulenten for svinerådgivningen i Landbrugsrådgivning Østjylland, Per Knudsen, vil gerne snakke om mere end svineproduktion. At få det meste ud af sine medarbejdere i en ny rådgivningsstruktur mener han er til gavn for både svineproducenterne og konsulenterne.
Det er ikke bare grise det drejer sig om. Den nye chefkonsulent i svineproduktionsafdelingen hos Landbrugsrådgivning Østjylland (LRØ) i Horsens, 38-årige Per Knudsen, har aldrig været i tvivl om, at han gerne vil arbejde med mennesker.
- Jeg har ikke lyst til at sidde bag en edb-skærm hele dagen lang, men vil ud at snakke med landmændene, fortæller Per Knudsen om sin lyst til den direkte kontakt.
Lysten til at arbejde med mennesker præger også hans holdninger til sit nye arbejde som chefkonsulent. Hans 11 medarbejdere skal bruges til det de er bedst til, ikke bare fagligt, men også menneskeligt.
Svineproducenterne skal tilbydes højtkvalificeret rådgivning. Det skal bl.a. ske ved, at nogle af svinekonsulenterne i Horsens skal køres i stilling som specialkonsulenter. Disse »frontfigurer« skal anvendes til at tiltrække opgaver hjem til LRØ’s svinerådgivningskontor.
- Frontfigurerne skal være ansigtet udadtil, som kan sælge varen. Det er dog ikke nødvendigvis dem, der skal løse opgaverne. Det kan godt være, at en af de andre konsulenter er bedre til den specifikke opgave, men ikke så god til at være udadvendt. Opgaverne skal uddelegeres på grundlag af, hvem er bedst til hvad, fortæller Per Knudsen om sin plan for den fremtidige svinerådgivning i LRØ.
- Konsulenterne skal ganske vist være specialister på et bestemt område, men de skal samtidig være generalister – på et meget højt niveau – på de andre områder. Man får ikke kontinuitet i sin rådgivning, hvis man skal have en ny konsulent ud hver gang der skal diskuteres et nyt emne. Svineproducenten vil helst have den samme, gennemgående konsulent til al sin svinerådgivning, så det skal vores konsulenter være fagligt klædt på til, siger Per Knudsen.
Kun hvis der er tale om større, specialiserede opgaver, som f.eks. planlægning af et nyt byggeri, skal der tilkaldes en specialist til at støtte den sædvanlige konsulent.
- Vi vil også gerne løse f.eks. et ventilationsproblem ved at lave et besøg hos landmanden sammen med en person fra ventilationsfirmaet, frem for at løse problemet på egen hånd og derefter præsentere det for firmaet. Det fungerer bedre, til gavn for landmanden, når der hele tiden samarbejdes, siger Per Knudsen.
De menneskelige relationer ligger også Per Knudsen meget på sinde i selve rådgivningen ude hos svineproducenten. Han mener det er vigtigt, at få landmanden til at tænke ikke blot på produktionens effektivitet her og nu, men også på de bløde værdier. Hvilke krav stiller landmanden og hans familie til både produktionen og til livet som helhed? Er der budgetteret med tid og penge til to ugers ferie sammen med familien? Har man gjort sig klar, hvordan ens liv skal være når man f.eks. er 65 år gammel? Føler medarbejderne, at de er noget værd?
- Med den stigning i besætningsstørrelsen, som den generelle strukturudvikling indenfor landbruget medfører, er der mange producenter der går fra at være alene om bedriften til lige pludselig at være arbejdsgiver for andre. Ikke alle har gjort op med sig selv, hvad det indebærer, og det er heller ikke alle, der er lige velegnede til at være arbejdsledere, siger Per Knudsen.
Han mener, at konsulenten skal tage fat om problemerne, hvis det viser sig, at forholdet mellem landmanden og sine medarbejdere ikke kører som det skal. Der skal snakkes ud om tingene og fastsættes nogle retningslinier. Ofte er det blot et spørgsmål om at fremme kommunikationen.