Økologiske gulerødder fra bonde til kunde

Dyrkning af økologiske gulerødder og andre grønsager kræver en stor indsats, men Christa og Günther Lorenzen er glade for at beskæftige sig med det. Det er håndværk frem for industri, mener de.

- Det hele startede med Christas køkkenhave, fortæller Günther Lorenzen om han og sin kones produktion af økologiske grønsager i Jejsing ved Tønder. Den blev større og større og nu forsyner »køkkenhaven« ikke alene familien Lorenzen med friske grønsager, men der sælges til eksport, supermarkeder, Økoterminalen og i gårdbutikken.

De 25 ha gulerødder og 15 ha kartofler udgør den største del af grønsagsproduktionen. Gulerødderne og kartoflerne afsættes for det meste til eksport, supermarkeder og til Økoterminalen. Økoterminalen aftager også Lorenzens mange forskellige slags kål, herunder savojkål, broccoli, blomkål, spidskål, glaskål og derudover flere slags salat.

De grønsager, der har en længere holdbarhed, såsom porrer, selleri, persillerod, løg, hvidløg, samt en hel række forskellige krydderurter, såsom basilikum, purløg, timian, citronmelisse og persille, afsættes direkte til kunderne i gårdbutikken.

Med alle de forskellige slags afgrøder, udover den animalske produktion, er der altid travlt på gården. I februar sås udplantningsplanterne i drivhus til udplantning på friland i marts. I marts-april sås de fleste af grønsagerne direkte på friland. Gulerødderne sås løbende med 14 dages intervaller frem til maj, så der også kan høstes løbende. De første gulerødder høstes således i juli og de sidste i februar-marts. I efterårs- og vintermånederne står de sene gulerødder godt beskyttet under halm og plastic, så de slipper for frost.

Der er otte fast medarbejdere, hvoraf to er i stalden, to arbejder med grønsagerne, tre arbejder i pakkeriet og en tager sig af hønsene. Derudover anvendes omkring 100 sæsonmedhjælpere, fortrinsvis skolebørn, hvor der på en enkelt dag kan være op til 50 til stede i markerne.

Gulerødderne skal de første uger af deres levetid luges i hånden. En maskinel fjernelse af ukrudtet vil simpelthen være for hård ved de sarte, spæde planter. Så efter skoletid og i weekenderne kommer der op til 50 skoleelever ad gangen, for at ligge på specielt indrettede »liggevogne« og luge på livet løs. De unge mennesker ligger udstrakte på madrasser, læner hovedet på en dertil indrettet »hovedholder« og har derved begge arme fri til at luge i gulerodsrækkerne. De skal ikke bruge tid og energi på at bevæge sig fremad – det sørger traktoren, der trækker vognen, for.

- Det er ikke mange steder, man kan få lov til at ligge ned på sit arbejde, siger en spøgfuld Günther som tilføjer, at hvor andre bruger gulerod og pisk, behøver han kun pisken – gulerødderne er der i overmål!

Selvom der ikke må sprøjtes med skadedyr i de økologiske planter plejer det ikke at være et problem at holde gulerodsfluerne i ave. Fiberdugen er i denne forbindelse til stor gavn. Derudover kan en kombination af hypning, sædskifte, tilbageholdenhed med anvendelse af frisk gødning og undladelse af udtynding i gulerødderne holde fluerne væk.

- Det allerbedste vil være, hvis vi kunne afsætte alle vores produkter gennem gårdbutikken, uden alle mulige mellemled. Det er noget helt andet at stå med sine egne varer i sin egen butik direkte overfor kunden, frem for at sælge anonymt. Rent menneskeligt er det langt mere tilfredsstillende, og på den måde sættes der også fokus på mere end blot prisen, forklarer Günther Lorenzen, som meget gerne vil snakke med sine kunder om produkternes sundhed, produktionsmetoder og holdninger.

Holdningen til, at det skal være økologisk produktion er meget klar hos Christa og Günther Lorenzen. Uden denne stærke tro på, at økologiske produkter er mere sunde for både kunden, bonden og jorden, vil det sikkert også være svært at finde sig i det meget ekstra arbejde det indebærer.

Læs også