Mangel på økologiske slagtekyllinger

Mangel på økologiske slagtekyllinger

Der er stigende efterspørgsel efter danske, økologiske kyllinger både herhjemme og i udlandet. Produktionen vokser, men der mangler avlere til 100.000 kyllinger for at dække det nuværende behov.

Der er mangel på landmænd, som vil producere økologiske slagtekyllinger. Efter nogle turbulente år, hvor det mest gik ned ad bakke for den alternative kyllingeproduktion, er der nu kommet system i tingene, og udlandet er begyndt at efterspørge danske øko-kyllinger.

- Interessen på hjemmemarkedet stiger også, men eksporten er meget vigtig, for at vi kan komme op på en produktion, der virkelig batter, siger direktør Th. Fynbo fra Dansk Økomad i Tåstrup, der står for afsætningen af de danske kyllinger.

Det kritiske punkt ligger omkring 250.000 kyllinger, og det passerer de danske avlere i år, endda godt og vel, oplyser Th. Fynbo.

- Vi kan afsætte 100.000 flere kyllinger, end vi gør i dag. Så der er helt klart basis for en større produktion, når vi har eksporten med. Det er især de nære markeder som Tyskland, England og Norden, der er interessante.

- Træerne vokser ikke ind i himlen. Men der ligger nogle spændende muligheder, som vi naturligvis skal forsøge at udnytte. Danmark er nemlig foran, når det gælder produktion af økologiske kyllinger.

Markedet for økologiske kyllinger udgør i dag kun cirka 1 procent af den samlede kyllingeproduktion. Hvis andelen kan øges til mellem 2-5 procent, vil der være tale om et godt marked.

- Men produktionen skal være rationel, ellers kan vi ikke handle med de kunder, der virkelig kan sælge noget. Det handler også om konkurrencedygtige priser og leveringssikkerhed hver eneste uge, siger Th. Fynbo.

- Med den logistik, vi nu har opbygget, er vi i stand til at slagte kyllinger om mandagen, så de ligger i de engelske supermarkeder onsdag-torsdag i samme uge. Hurtig og sikker levering er altafgørende for at komme ind på eksportmarkederne, fastslår direktøren for Dansk Økomad.

Læs også