Få nu bakket op om Danish Crown

Fundamentet under en af andelsbevægelsens mastodonter, Danish Crown, står og vakler. Stå sammen, svineproducenter, lyder opfordringen fra Jysk Landbrugsrådgivning.

Langt ind i svineproducenternes rækker er man bekymrede over, om Danish Crown-systemet er blevet så skrøbeligt, at det truer med at falde sammen.

Skulle det ende med, at Danish Crown bliver bragt til fald, så vil årsagen være, at danske svineproducenter ikke stod sammen om deres andelsselskab. Det mener svineproducenten Ken Ø. Bloch, Vester Nebel ved Esbjerg.

I et indlæg på Jysk Landbrugsrådgivnings hjemmeside konstaterer Ken Ø. Bloch, at fundamentet under Danish Crown vakler. Dét får ham til på vegne af foreningens »Brugergruppe Svin« at forsøge at råbe de danske svineproducenter op.

- Tænk hvis du risikerede at blive snydt af køber, som kunne finde på at fuske med kødprocent eller vægt. Og tænk, hvis du skulle gå og være urolig for i det hele taget at få din betaling, påpeger Ken Ø. Bloch, der ikke giver meget for producenters argumenter som »Vi har mistet tilliden. Danish Crown er ikke til at råbe op. Som andelshaver har man ingen indflydelse«.

- Det er for billigt og for letkøbt. Hvis man først i protest eller i jagten på en bedre afregning vender ryggen til selskabet, så bliver det endnu sværere at få tingene til at virke. Derfor er det os selv, der står med afgørelsen, mener Ken Ø. Bloch.

Kun os selv
Ken Ø. Bloch erkender, at andelsselskabet Danish Crown ikke er perfekt, men peger samtidig på, at der kun er svineproducenterne selv til at gøre det bedre.

- Vi er mange, der er parat til at slås for andelstanken, men vi har brug for din opbakning og støtte, lyder opfordringen.

Ken Ø. Bloch peger på mange ting at være stolte af og stå sammen om i dansk svineproduktion: Blandt andet et kæmpe genetisk potentiale og en stor eksport.

Bakkes op

Ken Ø. Blochs arbejde for at få svineproducenterne til at bakke op om andelstanken bakkes op af Claus Christensen og Knud Erik Nielsen, formænd for henholdsvis Sydvestjysk Landboforening og Jysk Landbrug. I et fælles indlæg på samme hjemmeside skriver de:

- Alvoren er til at få øje på, når svineproducenternes repræsentanter i Jysk Landbrugsrådgivning sender en kraftig opfordring til kollegerne om at være med til at løse problemerne.

- De synes jo meget rigtigt, at det er en fælles udfordring, svineproducenterne står med, og at det ikke nytter, at folk kun stemmer med fødderne, skriver de to formænd.  

De peger blandt andet på, at en styrke ved de danske landmænds andelsselskaber er, at pengeinstitutter har tillid til dem.

- Pengene kommer altid til leverandøren. Den sikkerhed har man ikke, hvis grisene bliver solgt til udlandet. Man må forholde sig til, at i et lille land som vores, som skal eksportere så stor en del af sin svineproduktion, vil det være en umulig opgave for den enkelte producent at klare.

Tro på egne evner
Konsekvensen ved kun at bruge Danish Crown, når der er personlig økonomisk fordel ved det, er ifølge Claus Christensen og Knud Erik Nielsen, at det bliver en umulig opgave at drive et dansk selskab.

- Man siger ganske vist, at andelsselskaberne har omgivet sig med et »rockwool«-lag, som det ikke er til at trænge igennem. Men så tror man for lidt på egne evner, mener de to formænd.

Læs også