Majs til modenhed - et alternativ i år?
(LANDBRUG SYD) Mange taler om det, enkelte har prøvet det, men der er endnu ingen sikre forsøg med høst af majs til modenhed i Danmark. Varmt og solrigt vejr har betydet, at man har kunnet høste majs til modenhed i Sønderjylland i to af de sidste 10 år.
Majs høstes til ensilage ved cirka 2.400 MVE, hvilket i »normale« år har betydet høst cirka 1. oktober. På St. Jyndevad Forsøgsstation er der i to af de sidste 10 år målt 2.400 MVE allerede først i september - herunder 2002.
Der er ikke mange danske erfaringer med at høste majs med mejetærskeren, men ved DSH - Faglige Center, forventer vi, at man kan høste cirka 55-60 procent af de FE, man normalt høster ved ensilering. Da der således høstes færre FE, skal man være sikker på foderforsyningen er i orden, før man planlægger at høste en del af majsen til modenhed.
Hos mange mælkeproducenter findes der store foderbeholdninger i form af majsensilage fra rekordåret 2002. At forøge denne buffer med et ensilageoverskud fra 2003 vil ud fra en økonomisk synsvinkel ikke være optimal. Overproduktionen bør afsættes til anden side, hvilket kan ske i form af salg af majs på roden, majsensilage eller ved at høste majsen moden.
Da majsarealet har været støt stigende, er markedet for ensileringsklar majs og majsensilage aftagende, hvilket betyder, at der skal findes en anden afsætningsmulighed.
Ved et udbytte på 55-60 procent af udbyttet ved ensilering kan man i et godt år forvente i størrelsesordenen 6.000-9.000 FE af majs til modenhed. Et sådant udbytte kan måle sig med udbyttet i traditionelle afgrøder som vårbyg og vinterhvede. Prisen på det hjemmeavlede majsfoder bør være med til at afgøre om en del af arealet skal høstes med mejetærskeren.
Prisen på importeret majs ligger i størrelsesordenen 1,30 kr/FE, hvilket helst ikke skal overskrides ved egen høst. Det skal understreges, at selv om beregninger i tabel 2 viser, at det kan være fordelagtigt at dyrke majs til modenhed, bør majs til modenhed ikke være en del af den faste markplan. Kun i særligt varme år, som i for eksempel 2003, vil det i Danmark være muligt at opnå et fornuftigt resultat.
Ved crimpning af majs mistes noget af fodringsfordelen i forhold til byg og hvede, da processen kan bevirke at stivelsen omsættes hurtigere end ønsket. Tørrede majs er vanskelige at valse, så tørres kernerne hos en foderstofforretning, kan det være en fordel at få kernerne »knækket« inden levering. Ved tilsætning af propionsyre er det muligt at konservere forholdsvis våde kerner, hvorfor det skulle være muligt at valse dem.
Prisen pr. FE afhænger meget af det udbytte der bjærges, og de faktiske konserveringsomkostninger. Prisen på hjemmehøstet majs ser ud til at være meget lig prisen for importeret majs, men husk at prisen ligger fast på det importerede foder, og kan variere en del på det hjemmeavlede. Hjemmehøstet majs er på grund af prisen ikke en handelsvare, men kan være et fornuftigt supplement i den daglige fodring.
* Majs til modenhed kan høstes med en almindelig mejetærsker, men den skal tørres eller behandles før indlagring.
* Herved opnås et supplerende foder af høj kvalitet - der afhængigt at høstudbyttet kan være lidt dyrere pr FE.
* Det er kun i særligt varme år som i 2003, at dette vil være muligt.
Fordele Ulemper
Fleksibel anvendelse af arealet Usikkerhed om vejret holder
- mindre overgemt grovvarebeholdning
Godt tilskudsfoder af høj kvalitet Behov for tørring/konservering af afgrøden
Udvidet høstperiode Udbyttereduktion i forhold til ensilering
Forøget udnyttelse af mejetærskeren Risiko for vanskelig høst
Udbytte 6.000-9.000 FE/ha
Stykomkostninger 2.900 kr
Kapacitetsomkostninger 2.700 kr
Jordleje 3.100 kr/ha
Tørring/crimpning/syretilsætning 0,3 kr/FE
Omkostninger - Ha-støtte 6.300 kr
Pris 1-1,25 kr/FE