Alligevel er fynske jerseyfolk tilfredse med modellen, som træder i kraft til det kommende mejeriår.

- Får vi sporer med i kvalitetsafregningen og med tillæg for 1. klasse, vil prisen på jerseymælk omtrent blive neutral fremover i forhold til den nuværende afregningsmodel. Derfor kan vi være glade for, at modellen ikke kom til at ligne den nuværende svenske, hvor en stor del af prisen udbetales i øre pr. kg. Så var vi blevet sorteper, pointerer formanden for Fynsk Jersey, Mogens Jørgensen, Vormark, og tilføjer, at svenskerne med den kommende afregningsmodel får ca. 20 øre mere for et kilo jerseymælk.

På foreningens årsmøde i onsdags i Gudbjerg gav han da også forventninger om, at det kan være med til at øge interessen for jerseyracen.

- På Fyn er antallet af jerseykøer det seneste tiår faldet med 4100 køer, og ved sidste kvotebørs blev der solgt en del mere jerseymælk end der blev købt. Nogle af de kvægbrugere med jerseykvote, som også har køer af stor race, har imidlertid valgt at skifte til jersey, og derfor kan vi håbe, at koantallet ikke falder så meget, som det ellers ser ud til.

- Men bliver forholdet mellem fedt og protein 1,7 i 2003, som det er forudskikket af mejerikoncernen? Og hvordan udvikler dette forhold sig på længere sigt - det er vigtigt at vide, for at vi kan indrette vor avl efter Y-indeks derefter, pointerede han.

Mogens Jørgensen fremhævede videre jerseykoens gode produktionsøkonomiske egenskaber. Således har racen opnået et dækningsbidrag pr. kilo energikorrigeret mælk (EKM) på 1,50 kroner eller et dækningsbidrag på i alt 11.065 kroner pr. ko. Tilsvarende tal for køer af de store racer er 1,39 kroner pr. kg og et DB på 10.672 kroner.

- Prisen på slagtedyrene er stadig for lav, konstaterede formanden i sin beretning for de godt 50 fremmødte jerseyavlere.

- Det er vel nærmest et spørgsmål om tid, før man skal til at betale for at komme af med små jerseykøer i dårlig foderstand, og kalve under 60 kg afhentes slet ikke længere. Derfor kan vi kun opfordre slagterierne til at finde en afsætning for tyrekalve og give en pris, der dækker vore omkostninger. Så skal vi nok levere kalvene i stedet for - som nu - at trække de nyfødte kalve ud af kælvningsboksen for at aflive dem.

Det udløste flere opfølgende kommentarer fra salen. Blandt andet blev det spurgt, om man var opmærksom på, at muslimer rent faktisk er interesserede i kalvekød.

- Det er ingen stor løn sammenlignet med andre samfundsgrupper, men vi er vel også villige til at betale lidt for at have et spændende arbejde blandt levende ting, hvor der er mange glæder, når tingene lykkes. Men ikke alle tjener 180.000 kroner, og det hjælper ikke blot at udvide med flere køer, pointerede han og nævnte sloganet: »Du skal være god, før du bliver stor!«.

Efter middagen ved årsmødet fik deltagerne af bygningskonsulent Christien Bas, Danace, opskriften på, hvilke arbejdslettelser og en forbedret dyrevelfærd, som ny- og ombygninger i bedriften kan betyde.

Blandt andet tog hun udgangspunkt i de to jerseystalde, som deltagerne ved årsmødet tidligere på dagen havde besøgt. Dels hos Karsten Kroman Larsen og dels hos Anne van den Veen - begge på Skovvej i Gudbjerg.

- I får det for vor anerkendelse af jeres indsats i forbindelse med saneringen af jeres store jerseybesætning, da I fik konstateret kogalskab hos en ko i efteråret, sagde Jørgen Madsen, Ebberup, inden han på vegne af Fynsk Jersey overrakte årets portion af legatet.

- I tacklede den vanskelige situation meget flot. I viste åbenhed for pressen, selv om alle forstår, hvor svært det må være at skille sig af med så mange dyr og en så berømt avlsbesætning. Efterfølgende har I udvidet stalden, investeret i ny teknik, og i det hele taget valgt at se fremad. Det har givet et stærkt indtryk, pointerede Jørgen Madsen og tilføjede, at den nye besætning allerede er godt på vej mod samme ydelsesniveau som før BSE-katastrofen.