Naboen vandt i år

I den sønderjyske landsby Jegerup er de meget tidlig klar med årets første nye kartofler. Sidste år vandt Jan Bangert det danske mesterskab i dyrkning af frilandskartofler – i år gik titlen til naboerne Kaja og Aksel Sørensen.

Kaja og Aksel Sørensen (i baggrunden yderst til venstre) følger med, da deres kartofler fra 10 planter vejes. Medlemmer af Danmarks Kartoffel Råd, heriblandt Tom Rosenkvist (i rød trøje) konstaterer, at vægten viser 4.547 gram.

For andet år i træk fik kartoffeldyrkere fra landsbyen Jegerup nord for Vojens æren af at levere årets første nye kartofler til Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Det er en fast tradition efter afviklingen det danske mesterskab i dyrkning af frilandskartofler.

Sidste år vandt Jan Bangert fra Jegerup den ærefulde titel, med naboerne Kaja og Aksel Sørensen på andenpladsen. I år var det så naboerne, lige på modsatte side af jernbanen, som skærer gennem byen, som løb med DM-trofæet og præmiechecken på 4.000 kroner. Og ikke mindst æren at være »kongelig hofleverandør« for en dag.

Ved vejningen og kåringen af årets vindere, som fandt sted på Egeskov Slot den 28. april, fortalte Aksel Sørensen om sine hemmeligheder.

Til at spire før jul

- Vi satte læggekartoflerne til spiring før jul, og efter den første tid i potter indendørs, hvor det blandt andet er vigtigt at fjerne kronespiren, som ellers tager kraften fra de øvrige spirer på kartoflerne, kom de i jorden sidst i februar. Derefter har vi nærmest hver eneste aften dækket kartoffelstykket med vintermåtte, for igen af fjerne overdækningen hver morgen i det skiftende forårsvejr.

På den måde lykkedes det for Kaja og Aksel Sørensen at frembringe ikke mindre end 4.547 gram nye Solist kartofler på 10 planter i marken på deres nedlagte landbrugsejendom.

Ved DM i dyrkning af frilandskartofler siger reglerne, at kartoflerne skal være i jorden i mindst 40 dage for at deltage i konkurrencen. Der skal være mindst 20 planter til rådighed, når de officielle kontrollører møder op hos de tilmeldte deltagere for at grave kartofler op fra 10 planter.

Lokal dyst i Jegerup

Ved det hæderkronede mesterskab var der i år fire tilmeldte, hvor de tre øvrige alle var fynboer.

- Som DM-vinder må vores nabo sidde over i tre år. Så derfra var der ingen konkurrence denne gang, tilføjer Aksel Sørensen og nævner, at der rent faktisk er opstået en lokal kartoffel-dyst i Jegerup i kølvandet på, at Jan Bangert første gang i 2017 vandt mesterskabet. Konkurrencen, som arrangeres af landsbyforeningen, plejer at have 8-9 deltagere.

Iøvrigt arbejdes der i Danmarks Kartoffel Råd på at skærpe interessen for at deltage.

- Vi skulle gerne have flere deltagere med. Derfor har vi kontakte med et par kartoffelfirmaer for at få læggekartofler tidligere i handlen, gerne allerede inden jul, så interesserede kan få sat kartofler til spire i godt som forberedelse til DM-dysten, fortæller Tom Rosenkvist fra Vojens, der er medlem af kartoffelrådet.

Læs også