Når unge ukrainske landmænd drager i krig og kvinderne tager over

Kom til Aftenkongres, og hør Tom Axelgaard fortælle om, hvordan man opbygger og driver landbrug i Østeuropa – herunder det krigsramte Ukraine

Hvis man vælger at dukke op til Aftenkongres enten den 1. eller 7. februar, kan man få indsigt i, hvad det vil sige at drive storlandbrug i Østeuropa. Det er ingen ringere end grundlæggeren af Goodvalley, Tom Axelgaard, der slår et smut forbi og gør deltagerne klogere på bl.a. ledelse.

Han vil bl.a. komme ind på klimaeffektivitet og CO2-regnskab, og hvorfor det giver mening at have virksomhed i Østeuropa, selvom udfordringerne er mange og noget forskellige fra dem, vi er vant til i Danmark.

- For os giver det mening at bruge kornet til animalsk produktion der, hvor det dyrkes. Det er også en del af det at drive et mere effektivt og bæredygtigt landbrug. En mere grøn bundlinje betyder, at vi fremtidssikrer vores virksomheder, siger Tom Axelgaard.

Rekruttering i Ukraine

Han har også arbejdet meget med rekruttering, fastholdelse og uddannelse af sine medarbejdere, for i alt har hans virksomheder mere end 2.000 ansatte i både Polen og Ukraine.

- Særligt i Ukraine er det en udfordring. Mange unge mænd bliver jo indkaldt til krigstjeneste, så derfor er det vigtigt at få kvinderne uddannet til at varetage de typiske mandejobs, siger Tom Axelgaard.

Som alle ved, er motivation for medarbejder også et nøglepunkt, der er vigtigt for at opnå topresultater. Men det kan være en udfordring i store virksomheder, hvor selvejet ikke er det bærende, og der er langt fra ledelse til menig medarbejder.

- I ejerledede virksomheder med ingen eller få ansatte kommer motivationen nærmest af sig selv. Men moderne landbrug er store enheder med mange ansatte, og så skal man være skarp på, hvordan man motiverer. Det vil jeg også komme ind på i mine oplæg, fortæller han.

Aftenkongres kan opleves i Aulum den 1. februar og i Billund den 7. februar. Se mere på www.sagro.dk

Læs også