bannerPos

Sønderjysk opbakning til to nye biogasanlæg

BioenergiSyds bestyrelse: Fra venstre projektleder Erik Lydiksen, næstformand Andreas Bonde, Bo Langhede, Claus Bruun Jørgensen, Jan Jørgensen og formand Martin Lambert Pedersen.

Redaktionen

24-04-2019 08:32
Landmænd fra Sønderborg og Aabenraa opretter andelsselskab og byder endnu flere landmænd inden for. Den tidligere rådgivningsdirektør, Erik Lydiksen, er udpeget som ny projektchef.

60 landmænd i Aabenraa og Sønderborg kommuner er klar til en indsats for et bedre klima.

Landmændene organiserer sig i et andelsselskab, BionergiSyd AmbA og har til dato indgået aftaler om levering af 460.000 ton biomasse årligt til to nye biogasanlæg, som skal etableres i Glansager ved Sønderborg og ved Kværs.

Indtil opstart af byggeriet i Kværs, der ventes at ske til sommer, er det muligt at tilmelde sig som leverandør, oplyser parterne.

Ny projektchef

Det er Danmarks største biogas-selskab, Nature Energy, som sammen med landbruget etablerer de to biogasanlæg, og det første spadestik til anlægget i Glansager er taget.

For anlægget i Kværs gælder, at der endnu er gang i myndighedsbehandlingen, og at byggeriet ventes at komme i gang inden sommerferien.

På et konstituerende møde i BioenergiSyd AmbA blev Martin Lambert Pedersen, Varnæs, valgt som formand, mens Andreas Bonde, Uge, blev valgt som næstformand.

Bestyrelsen består desuden af Jan Jørgensen, Tumbøl, Bo Langhede, Felstedskov og Claus Bruun Jørgensen, Tinglev. Erik Lydiksen er ansat som projektchef efter Karsten Gram, som har fået nyt job.

Fortrænger fossil naturgas

Martin Lambert Pedersen fortæller, at der fortsat er plads til flere andelshavere og dermed mere gylle til biogasanlæggene, samt at flere har vist interesse for at være med i takt med, at landbruget får en større og større rolle omkring klima og bæredygtighed.

- Den grønne biogas bliver produceret på grundlag af husdyrgødning, madaffald og samt affaldsprodukter, og det er med til at reducere udledningen af klimaskadelige gasser. Biogassen fortrænger den fossile naturgas, og dermed er biogas helt i tråd med udmeldinger fra Arla Foods, Danish Crown og Landbrug & Fødevarer om, at vi har et mål om at blive CO2-neutrale i 2050, siger Martin Lambert Pedersen.

- Biogas-løsningen er fremtiden for landbruget, og derfor er jeg godt tilfreds med, at vi er kommet så langt med de helt konkrete planer her i det sydøstlige hjørne af Sønderjylland, siger Martin Lambert Pedersen.

l-l

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Ekspert vil have kommunerne ind i dige-kampen

Hvis der skal skabes mere klarhed om beskyttede diger i Danmark, må kommunerne komme i gang med den konkrete udpegning, mener museumsinspektør Tenna Kristensen, Museum Sønderjylland.

Gårdmejeri i Vendsyssel leverer luksusoste til Singapore Airlines

Singapore Airlines vil fremover tilbyde sine passagerer på businessclass flere oste fra Sønderhaven Gårdmejeri i Brønderslev. De nye oste vil blive specielt udviklet efter ønsker fra flypassagererne.

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.
Side 1 af 1542 (30833 artikler)Prev1234567154015411542Next