bannerPos

Sønderjysk opbakning til to nye biogasanlæg

BioenergiSyds bestyrelse: Fra venstre projektleder Erik Lydiksen, næstformand Andreas Bonde, Bo Langhede, Claus Bruun Jørgensen, Jan Jørgensen og formand Martin Lambert Pedersen.

Redaktionen

24-04-2019 08:32
Landmænd fra Sønderborg og Aabenraa opretter andelsselskab og byder endnu flere landmænd inden for. Den tidligere rådgivningsdirektør, Erik Lydiksen, er udpeget som ny projektchef.

60 landmænd i Aabenraa og Sønderborg kommuner er klar til en indsats for et bedre klima.

Landmændene organiserer sig i et andelsselskab, BionergiSyd AmbA og har til dato indgået aftaler om levering af 460.000 ton biomasse årligt til to nye biogasanlæg, som skal etableres i Glansager ved Sønderborg og ved Kværs.

Indtil opstart af byggeriet i Kværs, der ventes at ske til sommer, er det muligt at tilmelde sig som leverandør, oplyser parterne.

Ny projektchef

Det er Danmarks største biogas-selskab, Nature Energy, som sammen med landbruget etablerer de to biogasanlæg, og det første spadestik til anlægget i Glansager er taget.

For anlægget i Kværs gælder, at der endnu er gang i myndighedsbehandlingen, og at byggeriet ventes at komme i gang inden sommerferien.

På et konstituerende møde i BioenergiSyd AmbA blev Martin Lambert Pedersen, Varnæs, valgt som formand, mens Andreas Bonde, Uge, blev valgt som næstformand.

Bestyrelsen består desuden af Jan Jørgensen, Tumbøl, Bo Langhede, Felstedskov og Claus Bruun Jørgensen, Tinglev. Erik Lydiksen er ansat som projektchef efter Karsten Gram, som har fået nyt job.

Fortrænger fossil naturgas

Martin Lambert Pedersen fortæller, at der fortsat er plads til flere andelshavere og dermed mere gylle til biogasanlæggene, samt at flere har vist interesse for at være med i takt med, at landbruget får en større og større rolle omkring klima og bæredygtighed.

- Den grønne biogas bliver produceret på grundlag af husdyrgødning, madaffald og samt affaldsprodukter, og det er med til at reducere udledningen af klimaskadelige gasser. Biogassen fortrænger den fossile naturgas, og dermed er biogas helt i tråd med udmeldinger fra Arla Foods, Danish Crown og Landbrug & Fødevarer om, at vi har et mål om at blive CO2-neutrale i 2050, siger Martin Lambert Pedersen.

- Biogas-løsningen er fremtiden for landbruget, og derfor er jeg godt tilfreds med, at vi er kommet så langt med de helt konkrete planer her i det sydøstlige hjørne af Sønderjylland, siger Martin Lambert Pedersen.

l-l

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31707 artikler)Prev1234567158415851586Next