Danmarks evne til at forsyne sig selv med energi er helt utilstrækkelig og bliver yderligere udfordret af risiko for sabotage mod undersøiske forbindelser.
Danmark står over for en afgørende udfordring. Landets evne til at sikre stabil energiforsyning i kritiske situationer er utilstrækkelig.
Udover en lav selvforsyning møder vi også en stigende risiko for sabotage mod undersøiske el- og gasforbindelser. Ifølge formand for Biogas Danmark, Søren Pind, er det derfor afgørende, at den kommende kommission for samfundssikkerhed og beredskab prioriterer energiforsyningen i deres arbejde.
- Vi står desværre i en situation, hvor Danmark langt fra kan forsyne sig selv med energi, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser – hvilket vi jo for eksempel oplevede i en periode på flere uger i efteråret. Dette er i sig selv en kæmpe udfordring, og den er blevet forøget med risikoen for sabotage mod de undersøiske el- og gasledninger, siger formanden i en pressemeddelelse.
Søren Pind finder det derfor positivt, at et stort flertal i Folketingets partier nu sætter gang i en opgradering af det danske beredskab på en række områder.
Stigning på 2 procent er alt for lidt
Alvorlige mangler i dansk energiforsyning
Danmark er i dag langt fra selvforsynende, når det kommer til energi. Ifølge en rapport fra Energinet har vi kun en selvforsyningsgrad på 30 procent i kritiske perioder, hvor sol og vind ikke leverer nok energi.
Dette står i skarp kontrakt til vores nabolande, der har en selvforsyningsgrad på cirka 70 procent.
- Så det siger jo sig selv, at vi ikke kan regne med ekstra strømleverancer fra nabolandene. Når det ikke blæser hos os, så gør det jo heller ikke hos dem. Derfor er det vigtigt, at den kommende kommission kigger på området og kommer med anbefalinger til, hvordan Danmark sikrer den vitale energiforsyning til enhver tid. Vi stiller os selvfølgelig til rådighed til dette arbejde, siger Søren Pind.
Tidligere Venstre-profil bliver formand for Biogas Danmark
Biogas en del af løsningen
Biogas Danmark mener, at en øget satsning på biogas kan være nøglen til at sikre en stabil og bæredygtig energiforsyning. Biogas, der produceres af lokale ressourcer som affald, husdyrgødning og halm, kan spille en central rolle i at dække Danmarks energibehov.
- I Danmark kan lokale biogasanlæg producere nok biogas til at sikre, at danskerne til enhver tid har strøm i kontakten og varme i radiatoren. Forsyningen er sikret med et velfungerende og billigt distributionsnet, og vi har nogle store gaslagre, så vi kan lagre biogassen og bruge den i det øjeblik, behovet melder sig, siger Søren Pind.
Kritisk fokus på infrastruktursikkerhed
Den nye kommission for samfundssikkerhed og beredskab har en central rolle i at beskytte Danmarks kritiske infrastruktur.
Det indebærer blandt andet at imødegå trusler mod undersøiske el- og gasforbindelser, som er blevet en stigende sikkerhedsrisiko.
Regeringen planlægger derfor at nedsætte en kommission primo 2025, og dens arbejde vil bygge på omfattende analyser. Formålet er at udvikle tiltag, der kan styrke samfundssikkerheden bredt, herunder også energiforsyningen.
En vinter med usikkerhed og stigende priser
Danmark skal tage ansvar
Som en del af den globale grønne omstilling har Danmark satset massivt på vedvarende energi som vind og sol. Men udfordringer med vejrafhængighed og manglende lagerkapacitet gør det nødvendigt at supplere med alternative energikilder, og her kan biogas altså spille en strategisk rolle.
I de seneste to år har biogasproduktionen svaret til 38 procent gasforbruget, og en analyse fra Energistyrelsen viser, at Danmark har ressourcer til en tredobling af produktionen. Dermed er der rigelige bioressourcer til at sikre forsyningssikkerheden.