Medie erfarer: Nedskrivning i BioCirc ændrede DLG-regnskab i sidste øjeblik

Grovvareselskabet DLG fremlagde tidligere på ugen sit seneste regnskab, men nu skriver Finans, at bestyrelsen blev præsenteret for én version af regnskabet, mens offentligheden fik et andet.

Et underskud på 185 millioner kroner.

Det var resultatet, da grovvaregiganten DLG onsdag præsenterede regnskabet for 2024. I den forbindelse lød det, at høje renter, lavere råvarepriser og en afmatning i den tyske økonomi var blandt årsagerne til det negative resultat.

Ligeledes kunne den nye koncerndirektør i DLG, Peter Giørtz-Carlsen, meddele, at DLG gennemfører en række strukturelle ændringer som en del af den strategiske tilpasning. Det betyder, at der i år ikke vil være udbetaling til andelshaverne.

Direktøren lod imidlertid også forstå, at ledelsen havde igangsat nødvendige tilpasninger, som skal skabe en stærkere og mere konkurrencedygtig forretning.

Pludselig ændring i regnskab

Efter onsdagens offentliggørelse af regnskabet for 2024 har erhvervsmediet Finans beskrevet, hvordan DLG i sidste øjeblik måtte justere sit regnskab, inden det blev præsenteret for offentligheden. Det skete, ifølge mediet, som følge af en markant nedskrivning af selskabets investering i biogasvirksomheden BioCirc.

Finans skriver, at repræsentantskabet i DLG blev forelagt en version af regnskabet med et underskud på 21 millioner kroner, mens offentligheden fik et meget mere dystert regnskab at se. Det indeholdt en nedskrivning af BioCirc-aktierne på 164 millioner kroner, og det betød, at underskuddet steg til 185 millioner kroner.

Mens DLG-direktør Peter Giørtz-Carlsen, økonomidirektør Christina Nielsen og bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen præsenterede regnskabet på onsdagens pressemøde var svære markedsvilkår og højere renter årsagen til underskuddet. Nedskrivningen af BioCirc-aktierne blev også nævnt som en væsentlig faktor, men ledelsen ønskede, ifølge Finans, ikke at afsløre den konkrete anledning til beslutningen.

Ubesvarede spørgsmål

Ifølge Finans’ oplysninger blev beslutningen om at nedskrive aktieposten truffet i de allersidste dage op til offentliggørelsen af regnskabet. På repræsentantskabsmødet, hvor den oprindelige version af regnskabet skulle godkendes, blev deltagerne orienteret om ændringen uden yderligere forklaring.

Finans har talt med medlemmer af repræsentantskabet, og her er meldingen, at de ikke fik svar på, hvad der konkret lå til grund for den pludselige nedskrivning. DLG-ledelsen har også afvist at give flere kommentarer til nedskrivningen, ligesom adm. direktør i BioCirc, Bertel Maigaard, ikke har ønsket at udtale sig til Finans.

DLG købte sig ind i BioCirc i 2023 med en investering på 377 millioner kroner, som siden blev suppleret med yderligere kapitalindsprøjtninger. Samlet har koncernen investeret omkring en halv milliard kroner i biogasvirksomheden.

Magtspil og bestyrelsesdrama

DLG har ikke kun investeret økonomisk i BioCirc. Grovvaregiganten har ligeledes haft to medlemmer af bestyrelsen i biogasvirksomheden, den ene i form af bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen.

I december 2024 kulminerede en magtkamp i BioCirc-bestyrelsen efter at whistleblowere rejste alvorlige anklager mod direktør Bertel Maigaard. Det resulterede i, at DLG’s bestyrelsesmedlemmer forsøgte at få Bertel Maigaard fjernet som direktør, men han blev støttet af BioCirc’s største aktionær i form af Just Eat-milliardæren Bo Bendtsen.

Konflikten i BioCirc endte derfor med, at DLG trak sine repræsentanter ud af bestyrelsen, ligesom formand i BioCirc Michael Haaning valgte at trække sig. Det er ikke kommet frem, hvad anklagerne mod Bertel Maigaard gik på, men ifølge Finans’ oplysninger handlede det blandt andet om hans ledelsesstil og hans brug af virksomhedens penge.

Interne interessekonflikter

I forbindelse med præsentationen af det seneste regnskab i DLG ønskede Niels Dengsø Jensen overfor Finans ikke at uddybe, hvad anklagerne mod Bertel Maigaard gik på.

Faktum er imidlertid, at DLG-formanden selv har været kritiseret for personligt at have købt aktier i BioCirc til en lavere pris end DLG købte sine aktier for. Han har dog afvist, at han har gjort noget forkert, og har erklæret sig inhabil i alle beslutninger vedrørende BioCirc. Derudover har han udtalt til Finans, at DLG vil indføre nye politikker, der skal forhindre lignende interessekonflikter i fremtiden.

Læs også