Sjællandsk virksomhed dropper populært jordforbedringsmiddel: - Vi gør det ud af et grønt hjerte
Virksomheden fjerner det populære produkt spagnum fra sortimentet og satser i stedet på dansk pilekompost – længe før et forbud er på plads.

I stedet for spagnum vil man hos Materialepladsen fremover sælge pilekompost, der består af pileflis og en græs- og kløverblanding. Fotos: Materialepladsen
Fra foråret 2025 vil haveejere ikke længere kunne købe spagnum hos Materialepladsen. Den sjællandske virksomhed fjerner produktet fra alle sine pladser og erstatter det med økologisk pilekompost fra virksomheden Ny Vraa.
– Vi vil gerne gå forrest og fjerne spagnum, selvom det stadig er lovligt, trods de mange miljømæssige problemer i det, siger Allan Johansen, direktør i Materialepladsen i en pressemeddelelse.
Ny Vraa producerer dansk, økologisk pilekompost som et alternativ til spagnum.
Vigtigt alternativ
Spagnum udvindes fra højmoser, hvilket både udleder store mængder CO₂ og ødelægger sjældne naturområder. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er problemet grundlæggende uforeneligt med bæredygtighed.
– Overordnet kan det ikke lade sig gøre at lave spagnum bæredygtigt. Det handler både om, at man ødelægger naturområderne for at få det fri, og at det frigiver CO2 i den proces samt i anvendelsen, siger biolog Anders Juel.

Pilekompost har et naturligt højt humusindhold - tilbageværende næringsstoffer, når bakterie, svampe og regnorme har nedbrudt animalsk og organisk materiale.
Selvom spagnum stadig er lovligt, mener Allan Johansen, at det burde forbydes.
– Vi gør det ud af et grønt hjerte, for rent økonomisk kan spagnum være en bedre forretning. Men vi mener, at det burde forbydes, og tror på, at det også bliver forbudt i Danmark, siger han.
I Danmark anvendes der hvert år omkring 400.000 kubikmeter spagnum, og private står for omtrent to tredjedele af forbruget, som primært går til dyrkning i drivhuset eller i blomsterkrukkerne på terrassen.