Madhåndværk skal samle Danmark i Nykøbing Falster
Madens Folkemøde 2025 rykker fra land til by og afholdes for første gang i Nykøbing Falster den 15.-17. maj. Programmet har særligt fokus på sundhed, madspild og gastronomisk topniveau, og hele 200 madaktører bidrager til årets begivenhed.

Fra sidste års Madens Folkemøde: Foto: Sophie Due, Food
Når kalenderen viser midt maj, afholdes Madens Folkemøde for første gang i centrum af Nykøbing Falster, og direktør Stine Lolk ser frem til at åbne på den ny lokation:
- I år bliver et særligt år, fordi vi rykker fra land til by og nu er endnu tættere på hovedstaden og resten af Sjælland med gode togforbindelser. Derfor håber vi, at endnu flere har lyst til at kigge forbi og opleve og smage på alt det, som Maddanmark har at byde på, fortæller festivaldirektøren. Årets program byder desuden på debatter, der tager afsæt i en række aktuelle dagsordner.
- Sceneprogrammet er sat sammen af de mange gode forslag, som madverdenen har budt ind med, og i år er sundhed højt på dagsordenen – for eksempel med indslag om ultraforarbejdet mad, mindful drinking og hospitalsmad. Derudover er madspild på agendaen, når kok Umut Sakarya underviser i en madspilds-masterclass og fødevareminister Jacob Jensen mødes i debat med bl.a. direktør i Økologisk Landsforening Rasmus Prehn, siger Stine Lolk og uddyber:
- Og så byder programmet på en vifte af madevents om alt fra skolemad til regenerativt landbrug, kakaopriser og kaffe-etik. Så der er noget for enhver smag, og vi er glade for, at knap 200 forskellige madaktører har bakket op om Madens Folkemøde med forslag til events og debatter.
Bukkepremiere
Udover fokus på sundhed og madspild er der i år ekstra fokus på gastronomien, når det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, Bocuse D’Or, fredag 16. maj finder den kok, der skal repræsentere Danmark til konkurrencen i 2027. Til konkurrencen mødes kokketalenterne i en intens finale foran et stjernespækket dommerpanel, og alle er velkomne til at opleve topgastronomien på tæt hold.
Sideløbende kan man alle dage finde inspiration til sin egen madlavning på Køkkenscenen, hvor en række danske kokke vil inspirere til hverdagsmaden derhjemme.
Og så lægger Madens Folkemøde i år scene til en fejring af »bukkepremieren«, når jagten skydes i gang 16. maj, og jægerne mødes på folkemødet for at inspicere årets første sommerbukke:
- Det er vigtigt for os at vise bredden i den danske madkultur, og derfor er det en fornøjelse at kunne invitere til et stærkt sceneprogram og oplevelser, der tæller alt fra kokkekonkurrence til jagt-events, masterclasses og madhistorisk dag i Middelaldercenteret for hele familien, siger Stine Lolk og slutter:
- Vi glæder os til at se Madens Folkemøde folde sig ud i helt nye rammer og håber, at gæsterne vil tage godt imod vores nye hjem’. Vi har gjort alt for at sammensætte et program med events til alle madglade danskere uanset om man er til Michelin eller hverdagsmad, nørderi eller fast food – eller måske lidt af det hele.

Fra sidste års debat. Foto: Sophie Due, Food