Rudy vil gøre vertikalt landbrug til den nye normal

Vertikalt landbrug har fået en masse opmærksomhed de seneste år. Men de dyrkningsmoduler, der indtil videre er på markedet, er enten designet til små hobbylandbrug eller enorme produktioner. Den fynske startup Hydrovertic, med 25-årige Rudy Mandrup Cazelles i spidsen, er ved at udvikle et vertikalt landbrug, der kan servicere det mellemstore gartneri – og gøre en mere bæredygtig afgrødeproduktion til den nye standard.

Rudy Mandrup Cazelles er adm. direktør og medstifter af startuppen Hydrovertic, der vil udvikle et særligt vertikalt landbrug til små og mellemstore gartnerier. Fotos: Steven Andersen For tiden tester Hydrovertic sit modul med spinatplanter, der gror i kokosfibre. I Hydrovertics vertikale landbrug bliver planterne dyrket i små potter i metalplader, der ruller ned igennem systemet i takt med, at de forreste rækker bliver høstet. Rudy Mandrup Cazelles kom på idéen til Hydrovertics modul, i samarbejde med flere medstiftere, til et iværksætterkursus på Syddansk Universitet, hvor han har taget sin uddannelse. Vand og næringsstoffer løber igennem de tagrendelignende rør på Hydrovertics modul og forsyner potteplanterne med den nødvendige fugt og næring. Efterfølgende bliver vandet og næringsstofferne sendt tilbage i systemet og genbrugt.

De grønne spinatstiklinger står i små potter i snorlige rækker. De fleste ser grønne og friske ud – men enkelte er visne og døende. Lyden fra det rislende vand og en kompressor i hjørnet fylder luften. For enden af landbrugsmodulet ender det mørke, næringsrige vand i en rende, hvor det bliver sendt tilbage til start og genbrugt i systemet. 

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også