Bank: Udviklingen i landbruget er vendt

For første gang siden 2016 kommer der lyse toner fra Sydbank, når det gælder landrugssektoren. Banken forventer, at langt de fleste heltidslandbrug i løbet af 2021 vil have betalt gælden ud og samtidig være sunde bedrifter. Udviklingen er dermed vendt.

Sydbank forventer, at langt de fleste heltidslandbrug i løbet af 2021 vil have betalt gælden ud og samtidig være sunde bedrifter. Dermed er udviklingen i landbruget vendt efter en række år, hvor det ikke så så lyst ud, påpeger banken.

De gode resultater i landbruget betyder, at Sydbank nu så småt begynder at åbne mere op for kunder herfra.

- Vi har i en årrække været forsigtige overfor at tage nye landbrugskunder ind. Men den positive udvikling, vi oplever nu, betyder, at vi har plads på bøgerne til flere gode erhvervskunder inden for landbruget, siger Bjarne Larsen, der er bankdirektør i Sydbank.

Finanskrise kostede dyrt

Det er første gang siden 2016, at der kommer lyse toner fra Sydbank, der oplevede, at priserne på landbrugsjord før finanskrisen i 00-erne gik voldsomt i vejret. Og da først boblen sprang, endte mange landmænd med at tabe penge på jord, som pludselig ikke var det samme værd.

- Vi er mange, der husker det kæmpe chok med brutalt faldende jordpriser fra cirka 2008-2010. En form for jord-pandemi, som også kostede finanssektoren dyrt på udlånskontoen, fortæller Bjarne Larsen.

En mulig løsning viste sig dog i form af en politisk lovændring i 2016. Her fik bankerne en mulighed for at tilbyde effektive, men også forgældede landbrug, en mulighed for at konvertere deres gæld til ansvarlig lånekapital, som først skulle indfries efter fem rentefrie år til en underkurs.

Den ansvarlige lånekapital blev afskrevet i bankens regnskab med 634 millioner kroner. Det betyder, at 50 ud af 70 landbrugsbedrifter, der stod til at gå konkurs, i dag har udsigt til normal drift.

Udlån

Sydbank har historisk set altid haft en fod solidt plantet i landbruget og har i dag en eksponering mod erhvervet på omkring 2,7 milliarder kroner. Sektoren udgør knap 5 procent af bankens samlede udlån på i alt 60 milliarder kroner.

Banken har cirka 20 specialiserede finansielle landbrugsrådgivere, der typisk kører ud til kunder i hele landet fra Sydbanks landbrugscentre i Billund og Rødekro.

Landbruget og fødevareklyngen beskæftiger i dag cirka 180.000 personer.

Læs også