Shell køber dansk biogasproducent i milliardhandel

Den britisk-hollandske oliegigant Shell køber den danske biogasproducent Nature Energy for 14 milliarder kroner.

Den danske biogaskoncern Nature Energy falder nu på britisk-hollandske hænder. Det oplyser Nature Energy i en pressemeddelelse.

Oliekæmpen Shell har købt selskabet for næsten to milliarder dollars, svarende til cirka 14 milliarder kroner. 

Nature Energy har lige nu 14 biogasanlæg i drift, 13 i Danmark og ét i Holland, men 30 nye værker er på vej, fordelt i Europa og i Nordamerika. 

- Under det nye ejerskab af Shell vil vores team fortsætte med at forfølge sin unikke vision om at frigøre yderligere værdifulde ressourcer fra affaldsmaterialer, samtidig med at det tilbyder sikker og økonomisk bæredygtig energi til markedet og fremmer en cirkulær økonomi, siger Jesper Lok, bestyrelsesformand hos Nature Energy.

Europæisk platform

Med opkøbet får Shell en europæisk produktionsplatform for biogas. Et område, hvor Shell forventer en stigende efterspørgsel. Det fortæller downstream-direktør i Shell, Huibert Vigevano, i pressemeddelelsen.

- Shells konkurrenceevne inden for lav-emissions brændstoffer stammer fra kapaciteter på tværs af værdikæden, der kombinerer en handels- og forsyningsorganisation i verdensklasse med adgang til differentieret teknologi og produktionsaktiver, lyder det.

Opkøbet skal være med til at opbygge værdikæden, tilføjer han.

Nature Energy vil frem over blive drevet som et helejet datterselskab af Shell under det eksisterende navn.

Handlen er betinget af myndighedernes godkendelse. Den ventes endeligt fuldført i første kvartal af 2023.

Nature Energy blev grundlagt i 1979 under navnet Naturgas Fyn og har over 400 ansatte i verden. 

Biogasproducenten har siden 2018 været ejet af et investorkonsortium, bestående af Davidson Kempner Capital Management LP, Pioneer Point Partners og Sampension.

Læs også