Nyt projekt udnytter deforme grøntsager

Med lige knap 15 millioner kroner i tilsagn vil GUDP-projektet Solid-Pro forvandle frasorterede grøntsager til et lækkert måltid til danskerne i stedet for til husdyrene.

Det er et problem, når fødevarer som skæve gulerødder og knoldede kartofler går til spilde og nedgraderes til foder til husdyr, lyder begrundelsen bag et nyt GUDP-projekt, Solid-Pro, som i stedet vil udnytte de deforme grøntsager til at skabe et nyt og attraktivt plantebaseret alternativ til animalsk kød, dæmme op for fødevarespildet og stimulere vores lyst til at indtage nye fødevarer.

Ifølge den grønne tænketank Concito står produktionen af fødevarer for 30 procent af klodens samlede udledning af drivhusgasser, hvoraf en stor andel stammer fra produktionen af animalsk kød. Samtidig anslås det, at omkring 30 procent af vores fødevarer går til spilde.

Ud fra den tankegang er der altså hårdt brug for løsninger, som erstatter animalsk protein og dæmmer op for madspildet.

Bruger asiatisk trick

Ved at bruge en svampefermenteringsteknik, som har været brugt i Asien i tusinder af år, kan de danske frasorterede grøntsager, bælgfrugter og korn bruges til at lave plantehakkekød med umamismag og tekstur, der minder om animalsk kød.

Typisk frasorteres 15 procent af afgrøderne i primærproduktionen, hvilket kan blive til en hel del tons på årsbasis. Her vil projektpartneren og forarbejdningsvirksomheden MATR kunne honorere hvert enkelt kg med 1 krone, hvilket vil give producenterne en betydelig merindtægt, hvis de skæve grøntsager afsættes til produktion af plantehakkekød.

- Vi har formået at skabe en fungi bøf med dyb og kompleks umamismag med saft og bid i og uden tilsætningsstoffer. Ifølge vores beregninger vil du hver gang, du erstatter et kg hakket oksekød med et kg plantekød, spare klimaet for 97 procent af det CO2-aftryk, der ellers ville have været, siger Randi Wahlsten, administrerende direktør for MATR.

For at afprøve, om plantehakkekødet rent faktisk kan bidrage til at ændre ved vores spisevaner, har Meyers Kantiner sagt ja til et samarbejde med MATR.

Projektet er færdigt ved udgangen af 2025.

Læs også