Ny dansk mejeriteknologi kan være grøn milepæl
Den nordjyske virksomhed Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der uskadeliggør bakterier og sporer i råmælk og andre væsker med UV-lys. Samtidig beholder mælken, juicen eller øllet alle vitaminer og smag, da opvarmning er overflødig. Teknologien kan bruges på de fleste flydende fødevarer og ville dermed kunne spare CO2-udledning.

Hos Lyras i Nordjylland tror man, at virksomhedens nye pasteuriseringsteknologi kan være en kæmpe katalysator for grøn omstilling på tværs af fødevarekæden. Foto: Lyras
Siden 2017 har nordjyske Lyras A/S haft vokseværk efter at have solgt de første bæredygtige pasteuriseringsanlæg til Danmark, Sverige, USA, Australien og Spanien.
Det er forventningen, at anlæggene vil være med til at revolutionere fødevarebranchen ved kun at bruge en tiendedel energi og en tredjedel vand til den lovkrævede pasteurisering af flydende fødevarer, der neutraliserer bakterier og andre lignende mikroorganismer.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 10 uger for kun 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her