Farverig fødevareforskning: Derfor vil forskere nu gøre orange gulerødder lilla
I et projekt ledet af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i samarbejde med Københavns Universitet og Chr. Hansen har man fundet en metode, der kan aktivere mekanismer i orange gulerødder, så de producerer mere anthocyanin farvestof. Håbet er dermed at kunne erstatte syntetisk fremstillede farvestoffer med de plantebaserede naturlige varianter i vores fremtidige fødevarer.

Det naturlige farvestof, anthocyanin, findes ikke i de orange gulerødder, men genet er dog skjult i deres DNA. Derfor forsøger forskerne på at aktivere genet og få dem tilbage til deres lilla artsfæller. Foto: Colourbox
I fødevareindustrien fremstilles og benyttes der stadig mange syntetiske farvestoffer, dog er efterspørgslen efter naturlige farvestoffer steget kraftigt – ikke mindst på grund af advarsler fra EU’s Fødevareagentur. Der undersøges derfor, hvilke kilder fra naturens side, der er til fremstilling af farvestoffer.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 10 uger for kun 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her