Får patent på innovativ jordbehandling

Dansk Anlægsteknik har sikret sig et europæisk patent på en innovativ jordbehandlingsmetode. Det kan tages i brug ved fremtidige byggeprojekter.

Bygge- og anlægsvirksomheden Dansk Anlægsteknik har fået tildelt et europæisk patent på en helt ny metode til jordbehandling, der kan reducere både omkostninger og miljøpåvirkning i fremtidige byggeprojekter.

Med den nye, patenterede metode kan våd lerjord stabiliseres ved at tilsætte kalk på et eldrevet, mobilt anlæg. Dette omdanner jorden til et stabilt materiale, som kan genbruges direkte på stedet, hvilket sparer transport og reducerer behovet for deponering. Metoden kan give økonomiske besparelser på mellem 40 og 85 procent i forhold til at køre den våde jord væk og erstatte den med ny.

Det er den Europæiske Patentorganisation (EPO), der har udstedt patentet for metoden »Soil Stabilization System« i september 2024. Forud er gået en ansøgningsproces på næsten fire år. Patentet gælder i hele EU og en række andre lande.

- Patentet understreger, at vores virksomhed tilbyder innovative løsninger inden for jordbehandling, som både er økonomisk fordelagtige og bæredygtige, siger Carsten Johansen, der sammen med Lars Møllegaard Pedersen etablerede Dansk Anlægsteknik ApS i 2021.

- Siden 2021 har vi kørt flere 100.000 tons jord gennem vores anlæg, som vi stiller op ude hos vores kunder. Vi er de eneste, der kan omdanne alle jordtyper – fra pløre til stiv lerjord – til brugbart materiale og samtidig håndtere sten, så de forbliver i jorden, siger Carsten Johansen.

Fokus på miljømæssige aspekter

Han tilføjer, at Dansk Anlægsteknik mærker øget interesse fra især kommuner og forsyningsselskaber, der har særlig fokus på de miljømæssige aspekter i deres anlægsprojekter.

- I Danmark har vi i stigende grad vanskeligt ved at skaffe fyldmaterialer og grus. Derfor skal vi spare på vores råstoffer. Jeg tror, det er en af grundene til, at vi oplever, at vores løsning vinder indpas i flere og flere byggeprojekter rundt om i landet, siger Carsten Johansen.

På grund af den store efterspørgsel er virksomheden i fuld gang med at bygge endnu et jordbehandlingsanlæg, der forventes at gå i drift sidst på efteråret. Derfor er man også på udkig efter nye medarbejdere.

Dansk Anlægsteknik ApS er en anlægsvirksomhed, som tilbyder bæredygtige løsninger inden for kalkstabilisering og genanvendelse af jord, både ved udlægning og fræsning med traktor og via blanding over værk. Virksomheden ligger i Vejstrup lidt nord for Svendborg.

Dansk Anlægsteknik

Tekniske specifikationer for Dansk Anlægstekniks jordbehandlingsanlæg:

  • Kapacitet: ca. 150-180 tons i timen.

  • Samlet vægt: cirka 22 tons, transporteres som sættevogn.

  • Leveres med lastbil som sættevogn.

  • Fuldt eldrevet og støjsvagt.

  • Støvfri behandling.

  • Mandskab følger med til betjening af anlægget.

  • CO2-forbruget beregnes pr. ton produceret materiale.

  • Lutze Process Denmark har leveret to vejesystemer fra Siemens, som sikrer korrekt dosering af kalk til blanding af jorden.

Læs også